Az almatermésűek gyomirtásáról I.

2019. augusztus 1., 10:42 , 966. szám

Az almatermésűek gyom­irtása egyszerűbb, mint bármelyik másik gyümölcsféléé. Ez is egy további ok lehet arra, miért érdemes almatermésűeket telepíteni azoknak, akik gyümölcstermesztéssel akarnak foglalkozni. Miben rejlik az almatermésűek előnye? Az ültetvény fenntartására és tisztán tartására az átlagosnál jóval több lehetőség kínálkozik. Ezúttal az almatermésűek gyomszabályozását foglaljuk össze röviden.

Az almatermésű gyümölcsösökben alkalmazható a legtöbb engedélyezett gyomirtó szer, s így a legnagyobb a mozgásterük a gazdának. A szerválasztás tekintetében azért van könnyebb helyzetben a termelő, mert több olyan készítmény közül választhat, amelyek a leghatékonyabbak a megjelenő gyomnövények ellen.

 

Az első éves ültetvényeknél

Mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a gyomirtó szerek használata nem előnyös a fiatal gyümölcsfák esetében. Az első évben, ha lehet, kaszálással, illetve talajmozgatással (talajmarózás, kapálás) védekezzünk a gyomok ellen.

Szintén fontos szempont, hogy a fiatal gyümölcsfák töve alatt a talajnak mindig tisztának, laza szerkezetűnek kell lennie. Sokszor találkozom olyan új ültetvényekkel, ahol a facsemetéket körbekaszálták ugyan, de a fa tövénél jókora mennyiségű gyomot hagytak. Az ilyen megoldás nem megfelelő, sőt a gyümölcsfa pusztulásához vezethet. Minden esetben tisztítsuk meg legalább a tövek körüli 20–50 cm-es kört!

Csapadékos évjárat esetén, ha már nem bírunk a gyomokkal, próbálkozhatunk gyomirtó szerek használatával, de mindenképpen tartsuk be a készítmény használati utasítását, esetleg kérjünk szakmai segítséget. Almánál és birsnél első évben használhatunk ammónia-glifozát hatóanyagot, de csak akkor, ha koronás oltvány (2 éves) lett telepítve, suháng (1 éves) esetében semmiképpen nem használható gyomirtó szer. Például Баста (150 g/l ammónium-glifozát hatóanyag) készítmény esetében a hektáronként 3 liter/200 liter víz, (vagyis 1,5 deci/10 liter víz) dózist javasolt tartani. A hatás fokozása érdekében ajánlott tapadó szert, illetve 5 kg/ha (0,5 kg/10 liter víz) ammónium-nitrát hatóanyagú műtrágyát hozzákeverni a gyomirtó szerhez. A körte esetében első évben szigorúan tilos gyomirtó szert használni, legyen szó akár suhángról, akár koronás oltványról.

Totális gyomírószerek használata minden esetben tilos!

 

Második éves ültetvényeknél

A második éves ültetvények esetében már jóval több lehetőség közül választhatunk. Hangsúlyoznám azonban, hogy ebben a fejlettségi állapotban is előnyösebb mechanikai gyomirtást végezni, elsősorban a megfelelően laza talaj fenntartása érdekében.

Ami a gyomirtó szereket illeti, ekkor már minden almatermésűnél használhatunk ammónium-glifozát hatóanyagot. Például Баста használatánál, alma és birs esetében 4-5 l/ha, körténél 3 l/ha, dózisban (1 hektárra 200 liter permetlével számolva). Javasolt az évi 2-3-szori kezelés, a gyomirtó szerek ennél gyakoribb használata károsíthatja a gyümölcsfákat.

A tavaszi, magról kelő gyomok ellen is célszerű védekeznünk egy évben két alkalommal. A második évtől jelentősen megkönnyítheti az ültetvény tisztán tartását a gyommagvak irtása. Először a kora tavaszi időszakban, azaz március végén, majd június közepén érdemes permeteznünk. Nagyon jó eredménnyel használhatók például az S-metolaklór hatóanyagú készítmények.

A hatás fokozása érdekében ajánlott karbamid műtrágyát (10 kg/ha) keverni a gyomirtó szerekhez, vagy tapadást fokozó készítményt használni.

A totális gyomirtó szerek használata a második éves ültetvényeken is tilos! (Folytatjuk)

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány munkatársa