Az ifjúság megszólítása lesz a célja a szabadkai Népszínháznak a közeljövőben

2019. szeptember 18., 09:21 , 973. szám

Az ifjúság megszólítása, a színház körül tevékenykedők fiatalítása lesz a célja Körmöci Petronellának, aki a 2019–2020-as évadtól a szabadkai Népszínház magyar társulatának új művészeti vezetője.

Körmöci Petronella az MTI-nek elmondta, hogy a következő időszakban szeretné megszólítani a fiatalokat, fejlesztené a színház jelenlétét a közösségi médiában és a fiatalok igényeihez igazítaná a jegyértékesítést is. Olyan szerzőket és alkotókat kíván meghívni a következő négy évben, akik fiatal koruk ellenére már bizonyítottak saját területükön.

Az évad Pass Andrea Újvilág című, fiatalokról fiataloknak szóló drámájával indul október 5-én, amelyet maga az írónő rendez. Az előadás fő célcsoportja a középiskolás korosztály, de a fiatal felnőtteknek is érdekes lehet a darab – magyarázta a művészeti vezető. Az előadások játszási időpontját a középiskolások időrendjéhez igazítják, hogy a buszok menetrendje vagy a kollégiumi lámpaoltás miatt senkinek ne kelljen lemondania a színházi élményről – tette hozzá.

A karácsonyi időszakban a szokásokhoz híven idén is egy könnyedebb, zenés darabbal kedveskednek a közönségnek. Ezúttal a Somogyi Gyula, Eisemann Mihály és Zágon István által jegyzett Fekete Péter című operettet viszik színre, amit élő zenével játszanak majd.

Az évad második felében Andrzej Saramonowicz kortárs lengyel szerző Tesztoszteron című darabját viszik színre, amelynek érdekessége, hogy kizárólag férfiak játszanak benne. A feketekomédia a férfisorsról szól, valamint arról, milyenek a férfiak és – szerintük – milyenek a nők.

Körmöci Petronella felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi művészeti vezetőnek, Gyarmati Katának az ötlete volt, hogy készüljön olyan előadás, amelyben csak a társulat férfiszínészei játszanak, illetve olyan is, amelyben csak a nők. Az új művészeti vezető ezt az elképzelést kívánta megvalósítani a 2019–2020-as évadban. S míg a férfiszínészek a Tesztoszteronban játszanak, a társulat női tagjai az évad végén bemutatandó, Parti Nagy Lajos által átdolgozott Sógornők című előadást próbálják.

(MTI/Kárpátalja)