Gogola Zoltán festményeiből nyílt kiállítás a beregszászi konzulátuson

2019. szeptember 30., 20:24 , 974. szám

Gogola Zoltán a beregszászi festőművész vidékünket ábrázoló alkotásaiból nyílt kiállítás Magyarország Beregszászi Konzulátusa és a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának (RIT) közös szervezésében a kormányhivatal Gulácsy termében szeptember 25-én.

Gogola Zoltán festőcsaládban született Beregszászban. Negyedik generációs művész dédnagyapja, nagyapja és édesapja után. 2005-ben szerzett felsőfokú diplomát képzőművész–tanár szakon az Ivano-Frankovszki Nemzeti Egyetem Munkácsi Fiókintézetében, egy év múlva mesterképzésen vett részt Vácon. Rajztanárként tanít a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumban, a Nagyberegi Középiskolában és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetében. 2003-tól a Bereg Alkotóegyesület tagja, a 2011-ben alapított ArtTisza Képző- és Iparművészeti Egyesület alapító tagja, 2018-tól a RIT tagja. Egyéni és csoportos kiállításokon is megtekinthetők alkotásai, Kárpátalján kívül bemutatkozott Magyarországon, Szlovákiában és Brüsszelben is.

Az eseményen Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul köszöntötte a megjelenteket, aki örömét fejezte ki, hogy a konzulátus épülete egy újabb tárlatnak ad otthont. „Szeretném buzdítani a művész urat, hogy a rendkívül inkluzív festészeti irányvonalát tovább folytassa és bontakoztassa ki a tehetségét” – húzta alá.

A beregszászi festőművész munkásságát Kulin Ágnes festő, a RIT elnöke méltatta, aki Lyka Károly ismert XX. századi magyar művészettörténész, kritikus és festő szavait idézte rámutatva Gogola Zoltán tájábrázolására. „Az alkotó sosem önző: amit ő érdekesnek talál, azt meg akarja osztani másokkal – ezt tette és teszi Gogola Zoltán is” – emelte ki Kulin Ágnes, majd hozzátette: „Ő felfigyelt a sokunknak ismerős látványra és táji motívumokra, amelyeket kisebb-nagyobb keretekbe foglalva, néhol díszesebben, posztimpresszionista belső benyomását tükrözve fest meg, máshol valósághűbben ábrázol. […] Saját szavaival, színeivel mesél arról, amit és ahogyan más nem tud nekünk elmondani.”

„A falra rakott képek nemcsak fali díszek, nemcsak az üres helyek kitöltései, hanem kapuk: gondolatban menekülők más terek, tájak felé. Köszönjük, hogy ilyen kapukat nyitott nekünk, és remélem, még sokáig lesz »nyitogató« hangulatban” – fogalmazott a RIT elnöke.

Az ünnepélyes megnyitó végén maga az alkotó mondott köszönetet a kiállítás megvalósulásáért, valamint az érdeklődésért. „A tehetséget a Teremtőtől kaptam, és a dinasztia átöröklését is a Teremtő adta nekem. Tőle vesszük és tőle kamatoztatjuk, amit ajándékba kaptunk” – hangsúlyozta.

A kiállított festményeken a kárpátaljai, elsősorban a beregszászi táj elevenedik meg, de láthatunk csendéleteket is. Az alkotásokban való elmerülést csak fokozta a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola tanáraiból álló Harmónia Trió melódiája.

A tárlatot előre egyeztetett időpontban lehet megtekinteni.

CsA