A sorkatonai szolgálat megkezdésének elhalasztásáról

2019. október 5., 10:18 , 975. szám

„Kaphatok felmentést a sorkatonai szolgálat alól, ha iskolában tanítok félállásban? Kérhetek az iskola igazgatójától igazolást arról, hogy munkaerőhiány miatt fontos alkalmaznia engem? Ki lehet váltani a katonakönyvet, a sorkatonai szolgálat megkezdésének elhalasztását egy bizonyos pénzösszeggel?”

– Ami a kötelező sorkatonai szolgálat megkezdésének elhalasztását illeti a pedagógusok esetében, a vonatkozó jogszabály egészen egyértelműen fogalmaz. A hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról című törvény (Про військовий обов’язок і військову службу) 17. cikkelyének 13. pontja, annak is az első bekezdése úgy fogalmaz, hogy felmentést kaphatnak a sorkatonai szolgálatra való behívás alól szakmai tevékenységük folytatása céljából, pedagógusi munkájuk teljes idejére azok a befejezett felsőfokú végzettséggel rendelkező pedagógus munkavállalók, akik számára az általános középfokú oktatási intézmények jelentik a fő munkahelyet, s „teljes terhelés” mellett dolgoznak ott. A fentiekből következik, hogy az iskolában vállalt félállás nem ad felmentést a sorkatonai szolgálat megkezdése alól, illetve a pedagógusok esetében nem az igazgató ajánlásától függ a halasztás megadása a hadkiegészítő parancsnokságokon.

Ami a kérdés utolsó részét illeti, a jogszabályok nem teszik lehetővé a sorkötelesek számára a katonai szolgálat megkezdésének kiváltását pénzzel.

hk