Az ukránok óvatosak a szerencsejátékokkal

2019. október 8., 14:40

Csupán a megkérdezett ukrán polgárok 11%-a véli úgy, hogy a szerencsejáték üzletet korlátozások nélkül kellene legalizálni az országban – jelentette az UNIAN hírügynökség a Rejting Szociológiai Csoport felmérése nyomán.

A válaszadók további 27%-a támogatja ugyan a legalizálást, ám azzal a feltétellel, hogy speciális övezeteket alakítanak ki a szerencsejátékok számára. Ugyanakkor 58% semmilyen körülmények között nem támogatja a szerencsejáték üzlet engedélyezését, 4% pedig nem tudott válaszolni a kérdésre.

Emellett a megkérdezettek közel fele (48%) úgy véli, hogy Ukrajnában továbbra is engedélyezni kell a sorsjátékokat, egynegyedük (24%) engedélyezné a fogadásokat a fogadóirodákban és a kaszinókban (az utóbbi időben javult a lakosság viszonyulása a kaszinók legalizálásához). A legrosszabb az internetes kaszinók (12%), a játékautomaták (12%) és a kártyajátékok (11%) megítélése.

Egyébként a válaszadók 25%-a tartja magát szerencsejátékosnak, míg 73% nem tekinti magát ilyennek. Jobban szeretnek kockáztatni a férfiak, a fiatalok, a jómódúak.

A szociológusok rámutatnak, hogy az elmúlt két évben nem változott a magukat szerencsejátékosoknak tartó válaszadók száma, ugyanakkor romlott a szerencsejátékok megítélése Ukrajnában. Így a megkérdezettek 28%-a viszonyul pozitívan az olyan szerencsejátékokhoz, amelyek nem járnak tétekkel vagy nyereményekkel (2017-ben arányuk még 46% volt). Kétharmaduk negatívan viszonyul hozzájuk (2017-ben még 49%-nyian voltak). Csupán 10% viszonyul pozitívan a pénzben játszott szerencsejátékokhoz, míg 85% viszonyulása negatív.

A megkérdezettek többsége (84%) személyesen nem játszott semmiféle szerencsejátékot pénzben az utóbbi öt esztendőben. Ugyanakkor 3%-uk gyakorta játszott, 9%-uk néhányszor, 3%-uk egyszer.

A szociológusok megjegyzik, hogy az utóbbi két évben szinte nem változott a pénzben játszók aránya. Leggyakrabban sorsjátékokat (31%) játszottak és fogadóirodákban fogadtak (29%) az ebbe a csoportba tartozó emberek. Negyedük játékautomatán játszott, ugyanennyien voltak, akik pénzben kártyáztak, minden hatodik internetes kaszinóban, minden tizedik kaszinóban tette próbára a szerencséjét.

Mint ismeretes, az új kormányzat augusztusban bejelentette, hogy legalizálni szándékoznak a szerencsejátékokat Ukrajnában, többek között engedélyeznék kaszinók működését az ötcsillagos szállodákban.

(unian.ua/Kárpátalja)