Leégett a felvidéki Osgyán reneszánsz kastélyának tetőszerkezete

2019. október 9., 08:49 , 976. szám

Lángra kapott és leégett a felvidéki Rimaszombathoz közeli Osgyán reneszánsz kastélyának tetőszerkezete – adta hírül a ma7.sk felvidéki magyar hírportál.

A kastélyban, amely egykoron a Korponay és a Luzsénszky családoké volt, múlt csütörtökön délután öt óra körül keletkezett a tűz. Bár a lángok megfékezésén mintegy harminc tűzoltó dolgozott, mire késő estére sikerült eloltani azokat, a műemlék épület zsindellyel borított teljes tetőszerkezete leégett.

A tűz okát még vizsgálják, de különböző médiaforrások szerint nem lehet kizárni, hogy gyújtogatás történt. Ezt látszana alátámasztani az is, hogy a várkastély körül a múltban több gyújtogatás is történt, a legutóbbi ilyen eset tettesét idén tavasszal kerítette kézre a rendőrség – írta a ma7.sk.

Az osgyáni várkastély egy XIII. században épült, majd a XVII. században az osztrák császári hadsereg által felégetett vár alapjaira épült. Itt született a Jókai Mór Lőcsei fehér asszony című regényéből ismert Korponay Jánosné Júlianna is. A reneszánsz építmény sokáig Osgyán büszkeségének számított, a két világháború között Orsolya-rendi apácák lakták, majd a második világháborúban súlyosan megrongálódott, a múlt század '50-es éveitől lakatlan. A kastély a rendszerváltoztatás után többször is tulajdonost cserélt, felújítására és felhasználására különféle tervek születtek, de ezek közül egyik sem valósult meg.

(MTI/Kárpátalja)