Magyar támogatással jelent meg a Kis Louvre jubileumi katalógusa

2019. október 18., 17:18 , 978. szám

Az Ungvári 3. Számú Középiskolában működő Kis Louvre gyermek és ifjúsági művészeti közösség megalakulásának 20. évfordulóját méltatta a napokban. Ebből az alkalomból egy az alkotókat és az alkotásokat bemutató jubileumi kötet jelent meg.

A magas művészi színvonalú album kiadásához szükséges pénzügyi támogatást Magyarország Ungvári Főkonzulátusa, illetve a Rákóczi Szövetség biztosította. A támogatás ünnepélyes átadására és az album mintapéldányának bemutatására csütörtökön, október 17-én került sor a főkonzulátus dísztermében.

Kuti László első beosztott konzul köszöntötte a megjelenteket és megjegyezte: köztudott, hogy a művészet nem ismer határokat, de az összefogás sem. – S hogy ez az összefogás milyen eredményre jut, ha őszinte emberek között valósul meg, annak szép bizonyítéka ez az esemény.

Buhajla József főkonzul kiemelte, hogy ismét egy olyan eseményre kerül sor, amellyel Magyarország bemutatja a jószomszédi viszonyra való törekvését Ukrajnával.

– Amikor megfogalmazódott a kérés az iskola részéről felém, azt gondoltam, egyértelmű, hogy a kérés mögé kell állnunk, ezzel is bizonyítva azt, hogy Magyarország támogatja a Kárpátalján élőket, legyen az a többségi nemzethez tartozó ukrán vagy a magyar kisebbség tagja. S amikor a kérés folytatásaként az elnök úrhoz (a Rákóczi Szövetség elnökéhez – szerk.) fordultam, ő elsőre igent mondott. Úgy gondoljuk, hogy a fiatal művészeket fel kell karolnunk, és ezt a jövőben is meg fogjuk tenni – szögezte le a diplomata és elmondta, amikor kézbe vette a kiadványt, örömmel tapasztalta, hogy nagyon jó helyre került a támogatás.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke röviden ismertette a 30 éves civilszervezetet, amelynek a tevékenysége jelenleg nem csak Magyarországra terjed ki, hanem a Kárpát-medencei országokra, sőt azokra a területekre is, ahol a magyarság diaszpórában él.

– A Szövetség a kezdetek óta nagyon fontosnak tartja a magyar–magyar kapcsolatok erősödését. De ezzel együtt legalább annyira fontosnak tartjuk, hogy a Kárpát-medencében élő népek közötti kapcsolatok is erősödjenek – hangsúlyozta, és elmondta, örül annak, hogy Kárpátalján a főkonzulátusnak köszönhetően is szélesedik a Szövetség kapcsolatrendszere. – S különösen örülök annak, hogy itt, Ungváron egy olyan kezdeményezés valósul meg, amelynek keretében a Rákóczi Szövetség egy gesztust tehet az itt élő ukrán fiatal művészek felé – mondta Csáky Csongor, majd gratulált a fiatal tehetségeknek és tanáraiknak, s megígérte, hogy számíthatnak rájuk.

A Kis Louvre „falai” között a 4–18 éves korosztály fejleszti két évtizede a tehetségét. Szervezője és a kiadvány megálmodója Emma Levadszka, az Ukrán Képzőművészek Nemzeti Társaságának tagja, a Kárpátalján jól ismert művész-pedagógus. Elmondta, nehéz beszélnie, mert a szívét azok iránti hála tölti el, akik hozzájárultak a 40 művész alkotásait bemutató album megjelenéséhez.

– Nem egy hagyományos albumot akartunk, hanem be szerettük volna mutatni a gyerekek pályafutását a kezdetektől a kiteljesedésig – avatott be a szerkesztés rejtelmeibe Emma Levadszka. A kiadó munkatársaival közösen kidolgoztak egy olyan koncepciót, mely szerint a katalógus a gyermekek első alkotásait és a már érett művészként alkotott munkáit mutatja be. A két fejezetet az alkotás folyamatát ábrázoló fényképek kötik össze.

A több mint 70 éve működő Kárpáti Kiadó igazgatója, Viktor Braszlavec mesélt a kiadvány megszületéséről és köszönetet mondott a támogatóknak.

RV