Kórusban szidja Orbánt az ukrán, a magyar és az amerikai média

2019. október 23., 17:24 , 978. szám

Az ukrán média és a magyar ellenzéki sajtó a New York Times és a The Washington Post cikkeire hivatkozva szinte egy időben kürtölte világgá az értesülést, miszerint Orbán Viktor magyar kormányfő május 13-i washingtoni találkozásakor Donald Trumppal élesen bírálta Ukrajnát, ami ronthatta az amerikai elnök véleményét a kelet-európai országról.

A cikket ismertető Jevropejszka Pravda szerint Orbán látogatása éles vitát váltott ki a Fehér Házban. Állítólag John Bolton, az elnök akkori nemzetbiztonsági tanácsadója, és Fiona Hill, a nemzetbiztonsági tanács illetékes szakértője ellenezték a magyar vezető meghívását a Fehér Házba. Azonban Mick Mulvaney, a Fehér Ház megbízott kabinetfőnöke ragaszkodott a találkozóhoz.

„Ennek eredményeként Trump az ukrán saga szempontjából kritikus pillanatban ült asztalhoz az Ovális Irodában az Ukrajnáról súlyosan negatív véleménnyel lévő európai vezetővel, aki megerősítette a személyes ügyvédjétől, Rudolf Giulianitól és az orosz elnöktől, Vlagyimir Putyintól a hónapok és évek során többször hallott véleményeket” – idézi az ukrán portál a New York Timest.

„Putyin véleményét visszhangozva Orbán nyilvánosan azzal vádolta Ukrajnát, hogy elnyomja magyar kisebbségét, … kormánya »félfasisztának« nevezte Ukrajnát, és blokkolni igyekszik az Ukrajna számára fontos találkozókat az Európai Unióval és a NATO-val” – teszi hozzá a Jevropejszka Pravda.

„Trump Putyinnal, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és másokkal folytatott beszélgetései megerősítették őt (Trumpot – a szerk.) abban, hogy Ukrajnát egy reménytelenül korrupt országnak és egy olyan államnak tekintse, amely Trump véleménye szerint arra törekedett, hogy aláássa esélyeit az amerikai elnökválasztáson 2016-ban” – idézi a Jevropejszka Pravda az amerikai tisztviselőkre hivatkozó The Washington Post írását.

Az Index írásából azonban, amely szintén idézi a The Washington Postot, az is kitűnik: „hogy egyik külföldi vezető, tehát sem Orbán, sem Putyin nem próbálta meggyőzni az amerikai elnököt arról, hogy Ukrajnától szerezzen terhelő bizonyítékot a demokrata elnökjelölt-aspiráns Joe Biden ellen, vagy, hogy az ukránok beavatkozhattak a 2016-os választásba”.

De térjünk vissza a New York Times írásához! Május 23-án, tíz nappal azután, hogy találkozott Orbánnal, Trump tanácskozott több vezető tanácsadójával, akik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beiktatásáról tértek haza. Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter, Kurt Volker akkori ukrajnai különmegbízott, valamint Gordon Sondland EU-nagykövet biztosították az amerikai elnököt, hogy Zelenszkij reformer, aki rászolgált az amerikai támogatásra. De Trump komoly kétségeinek adott hangot kijelentve, hogy az ukránok „szörnyű emberek”, akik „megpróbáltak elütni engem” a 2016-os elnökválasztás során.

Trump személyes ügyvédjéhez, Giulianihoz irányította a találkozó résztvevőit, hogy vele értekezzenek az Ukrajnával kapcsolatos aggodalmairól.

Emlékezetes, Trump július 25-én felhívta Volodimir Zelenszkijt, és arra kérte őt, indítson vizsgálatot Joe Biden volt demokratapárti alelnök fiának ukrajnai üzleti ügyei miatt. Biden Trump kihívója lehet a következő amerikai elnökválasztáson. Vélhetően ezért indítottak később a demokraták alkotmányos vádeljárást az amerikai elnök ellen a telefonbeszélgetésre alapozva.

Az egyébként jól tájékozott és az előző ukrán elnökhöz, Petro Porosenkóhoz közel álló Jevropejszka Pravda érzékelhetően kerülni igyekezett cikkében Ukrajna szerepét az előző amerikai elnökválasztásban, és a Trump ellen most indult vádeljárásban is, elsősorban arra fektetve a hangsúlyt, amit az írás címe is sugallt, hogy „Orbán Ukrajna ellen hangolta Trumpot. Nem kizárt, hogy az írás már amolyan sajátságos felvezető kíván lenni Putyin közelgő budapesti látogatásához, illetve Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij elnök eddig hivatalosan meg nem erősített találkozójához, amelyre a visegrádi négyek és Ukrajna tervezett csúcstalálkozóján kerülhet sor.

(zzz)