Kárpátaljai doktorok A nemzet háziorvosa díjátadó gálán

A Pesti Vigadóban díjazták a legjobb Kárpát-medencei családorvosokat

2019. november 5., 13:26 , 980. szám

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága immáron kilencedik alkalommal rendezte meg A nemzet háziorvosa díjátadó gáláját, amelyen olyan anyaországi és Kárpát-medencei családorvosokat és munkatársaikat részesítettek elismerésben, akik szakmai munkájukkal és emberi hozzáállásukkal méltán érdemelték ki a  szavazatokat hálás pácienseiktől és különböző civil szervezetektől. A rangos eseménynek az idén is a Pesti Vigadó díszterme adott otthont. A tíz határon túli díjazott között négy kárpátaljai doktor is elismerésben részesült.

Bevezetőjében B. Király Györgyi, a pályázat egyik fő koordinátora köszöntötte a díjátadó gálára családtagok, munkatársak és kollégák által elkísért anyaországi és határon túli 10-10 díjazottat. A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a család­orvosi hivatás fontosságára és arra, hogy aki ezt a pályát választotta, általa elismerést és megbecsülést érezzen.

Prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere felszólalásában megemlítette, hogy a gyógyítás folyamatában mindig is főszerep jutott azoknak a kollégáknak, akik az alapellátásban igyekeztek és igyekeznek helyt állni a rájuk bízott betegek gyógyításában és a betegségmegelőzésben. A miniszter beszéde végén szívből gratulált az idei nyerteseknek, a magyar kormány és a magyar nemzet háláját tolmácsolta, és Isten áldását kérte a legkiválóbb magyar gyógyítók életére és munkásságára.

Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, a zsűri elnöke felszólalásában kiemelte, hogy szeptember 14-ig, a pályázat első szakaszának végéig, összesen 314 ajánlás érkezett hozzájuk, amelyből 281 felelt meg a pályázati kiírásnak. A zsűri ezekből választotta ki a nemes versengés 10 legjobb anyaországi és 10 határon túli családorvosát. Rájuk lehetett szavazni internetes úton szeptember 22. és október 5. között.

Dr. Lőrinczi Zoltán nemzetközi ügyekért felelős államtitkár azt emelte ki, hogy a magyar családorvosok munkája akkor is nagyon fontos, ha nem beszélünk róla, de igenis beszélni és jutalmazni kell azt az elhivatottságot, amelynek révén ezek a gyógyítók a szakmai munkájuk mellett egyfajta közösségformáló és -megtartó tevékenységet is végeznek a Kárpát-medencében. Az elszakadt nemzetrészektől érkező díjazottakhoz külön szólt az államtitkár, hangsúlyozza: „Tisztességes magyarságtudattal végzik a dolgukat, amely legalább annyira megbecsülendő, mint a szakmai tudás. Az együttműködés összeköt minket, hiszen minden alkalommal túllépjük Trianon határait, mert a közösség egyet alkot.”

A zsűri szempontjainak ismertetése után a díjakat dr. Horváth Ildikó és dr. Farsang Csaba adta át. A magyarországi jelöltek között első helyezett lett dr. Fekete Borbála, aki Dunaújvároshoz közeli településeken praktizál.

A nemzet háziorvosa határon túli nyertesei közül első helyen végzett dr. Herbut Elvira, aki a vajdasági Topolyán dolgozik, második lett dr. Gondos Attila (Óbecse – Vajdaság), míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a kisdobronyi Katona Béla állhatott fel. Rajta kívül a nemzet háziorvosa kiváló helyezésének díszes diplomáját érdemelte ki Jakab Lajos Badalóból, Pohorilják Vaszil Tiszabökényből és Balogh Ilona Nagydobronyból.

A verseny résztvevői értékes ajándékokkal lettek gazdagabbak, többek között EKG-készülékek, vércukorszint- és vérnyomásmérők, gazdagon felszerelt nővéri táskák, és más hasznos kellékek kerültek kiosztásra.

Öt hazai és öt határon túli orvos részére az Egis Gyógyszergyár 100 ezer forint értékű szakmai konferencián való részvétel lehetőségét biztosította, a Béres Gyógyszergyár Zrt. pedig értékes vitamin- és ajándékcsomagokkal örvendeztetett meg minden résztvevőt.

A díjátadó gála záró részében Varga Miklós fellépése koronázta meg az amúgy is ünnepi hangulatot, aki ismert slágerei mellett hazafias töltésű dalokat is énekelt, és az ünneplő közösséggel együtt énekelte el a magyar Himnuszt.

(felvégi)