Közel háromszáz kárpátaljai művészeti iskolás növendék részesült ösztöndíjban

2019. november 26., 10:35 , 983. szám

A kárpátaljai művészeti iskolák növendékei számára tandíjkiegészítési ösztöndíjat adtak át a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (II. RF KMF) november 25-én. Az ünnepélyes átadó keretében Káel Norbert zongoraművész, a crossover zenei stílus legkiemelkedőbb képviselője adott koncertet.

A nemzetközileg és Magyarországon is elismert művész egyedülálló módon fuzionálja a klasszikus és jazz-zene elemeit. Különleges, egyéni hangzást teremt zenei ötleteinek interpretálásával, feldolgozásaiban Bartók, Liszt és Kodály műveinek átültetése is megfigyelhető. Káel Norbert most is elvarázsolta közönségét, virtuóz, de egyben finom zenei játéka különleges vizekre kalauzolta a hallgatóságot. A jazz stílust kiválóan ismerő és muzsikáló zenész feldolgozásaiban páratlan szépséggel fűzi bele a magyar klasszikus zeneszerzők műveit, de megfigyelhetőek népzenei elemek is.

A felemelő koncertélményt követően a főiskola zsúfolásig megtelt átriumában dr. Orosz Ildikó, a Pro Cultura Subcarpathica Civil Szervezet elnöke beszédében elmondta: „A zene mindenkié, de nem mindenki érti, és nem mindenki értékeli. Nem mindenki értékeli azért, mert ezt is tanulni kell, mint az olvasást, amely betűről betűre egyszer csak képpé áll, és a fejünkben látjuk, amit elolvastunk. A zenénél a szívünkben, lelkünkben kell érezni, és olyankor láthatunk képeket, ezt is tanulni kell, és csak az tanulhatja, akinek van hozzá lehetősége, van hozzá akarata, és van hozzá tanár”– jegyezte meg az elnök. Elmondta, hogy a főiskola jótékonysági báljának bevételét azért ajánlották fel a művészeti iskolák tandíj-kiegészítésére, mert a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetből adódóan sokan lemondanak a művészeti oktatásról. Kiemelte: „A zene a XX. és XXI. század művészete, hiszen ma már rögzíteni is lehet, ami által maradandó élményt teremt. A zenén keresztül egy új világ nyílik ki előttünk, s ahhoz, hogy ez fejlődjön, ahhoz viszont rengeteg munkára van szükség.”

A jótékonysági bálon 180 000 ezer hrivnya gyűlt össze, melyet kiegészített a Pro Cultura Subcarpathica Civil Szervezet, a II. RF KMF, „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány, valamint a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség. Így 298 kárpátaljai magyar diák részesült 1000 UAH/fő ösztöndíjban.

A díjátadó és a koncert a Pro Cultura Subcarpathica Civil Szervezet szervezésében jött létre, melynek közreműködője a Beregszászi Magyar Konzulátus volt.

V. E.