Párbeszéd a biztos jövőért – nemzetiségi kisebbségekkel foglalkozó konferencia Kijevben

2019. december 1., 14:36 , 984. szám

Párbeszéd a biztos jövőért címmel tart többnapos, panelbeszélgetésekkel egybekötött konferenciát Kijevben a FUEN (Federal Union of European Nationalities – Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója). A rendezvényen részt vettek az Ukrajnában élő nemzetiségi kisebbségek képviselői, köztük a kárpátaljai magyarság képviseletében Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke.

A konferencia első napján bemutatták a találkozó címével megegyező projektet, valamint több beszámoló is elhangzott az Ukrajnában élő nemzetiségi kisebbségek helyzetéről. Másnap kerek­asztal-beszélgetésre került sor a nemzetiségi kisebbségek politikai szerepvállalása témájában, amelyen politikusok és a nemzetiségi kisebbségek kérdésével foglalkozó szervezetek képviselői oszthatták meg tapasztalataikat és az általuk képviselt nemzetiségek ezzel kapcsolatos álláspontját. Brenzovics László az egyik előtte felszólaló ukrán politikus szavaira reagálva kiemelte: számos olyan dolog van, amiről beszélni kell – ilyen például az az eset, amikor az ukrán hatóságok nem engedték be Ukrajnába a KMKSZ fennállásának 30. évfordulójára meghívott Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét.

„Mi úgy gondoljuk, hogy ezeken a dolgokon Ukrajnának változtatnia kell” – hangsúlyozta a KMKSZ elnöke. „Mi készen állunk az ukrán kormánnyal való együttműködésre az új törvények kidolgozásában és a meglévők módosításában is, de úgy gondolom, hogy ehhez előbb beszélni kell a nemzetiségi kisebbségekkel. Ukrajna európai állam, oda igyekszik, és ezért mindezt európai módon kell megtennünk” – húzta alá Brenzovics László, hozzátéve: „A FUEN-nek nem kell a többi országtól eltérő módon tekintenie Ukrajnára és az itt élő nemzetiségi kisebbségekre. Ugyanazoknak a normáknak kell érvényesülniük, mint Dánia vagy Dél-Tirol esetében. Kezdjünk el nyíltan beszélni és keressünk megoldást a problémákra.”

(TV21 Ungvár/CsA)