Zelenszkij szerint a szakadár területeken is tarthatnak választásokat 2020-ban

2019. december 7., 11:07

Az ukrán hatóságok azt tervezik, hogy 2020 őszén helyi választásokat tartanak a Donyec-medencében. Ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette be Szavik Suszter A szólás szabadsága című műsorában, amelyről a korreszpondent.net számolt be.

Arra a kérdésre, igaz-e, hogy 2020 őszén tervezik megtartani a helyhatósági választásokat Ukrajna egész területén, ideértve a Donyec-medencét is, Zelenszkij közölte:

„Ez igaz. Hiszen annak az érzésnek, hogy egy ország vagyunk, ők ott a mi embereink, ettől a pillanattól kell kezdődnie. Úgy vélem, ezek nem apróságok. A választásokra Ukrajna törvényei szerint az ország egész területén kerül sor. Ez a mi elképzelésünk.”

Zelenszkij azt is elmondta, hogy a Donyec-medence jogállásáról szóló törvényt a normandiai négyek december 9-i találkozója után vitatják meg. Megjegyezte, hogy a különleges státusról szóló törvény jelenleg is hatályban van. Hatálya ez év végéig tart.

„Hogy meg kell-e hosszabbítani ezt a törvényt és szavazni kell-e róla a VR-ben (a Legfelső Tanácsban – a szerk.) – ezt csak a Normandiából való visszatérés után lehet megtenni, ha látjuk, hogy történnek lépések egymás irányában...” – mondta Zelenszkij.

(korrespondent.net/Kárpátalja)