Adventi koncert Badalóban

2019. december 10., 15:43 , 985. szám

December 5-én hamisítatlan ünnepi hangulat árasztotta el a nemrég átadott badalói Petőfi Sándor Kulturális Központot, hiszen a helyi és környékbeli nézőközönség igazi adventi körítést kapott két méltán híres együttestől, akik ráadásul először léptek fel együtt. Ezen az estén a Kárpátaljai KultúrKaraván projekt keretében a Tisza-parti település vendége volt az In Medias Brass rézfúvós zenekar, valamint az UniCum Laude énekegyüttes.

Bevezetőjében Kudlotyák Krisztina, a KultúrKaraván helyi koordinátora arról beszélt, hogy ezzel a kezdeményezéssel a magyar kormány igyekszik olyan nívós előadásokat és előadókat elvinni határon túli településekre, amelyek lakói ez által testközelből is megtapasztalhatják az igazi kultúrértékeket.

Sápi Zsolt badalói lelkipásztor egy bibliai idézettel kérte Isten áldását a koncertre.

Köszöntötte a helyieket és a két előadó együttest Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul és Péter Csaba megyei képviselő, Badaló szülöttje is.

A köszöntőket követően Bózsár Alex gyújtotta meg a díszes adventi koszorú első gyertyáját.

Ezt követte az UniCum Laude énekegyüttes, illetve az In Medias Brass rézfúvós zenekar közös fellépése, akik felváltva adták elő műveiket.

Az énekegyüttes repertoárjában elhangzottak többek között zsoltári, adventi és karácsonyi énekek, amelyek között feldolgozások és hagyományos dallamok is felcsendültek.

Az In Medias Brass előadásaiból Corelli Karácsonyi concertója, a pásztorsíp éneke, Leroy Anderson Szánkózás című vidám darabja kapta a legnagyobb tapsot, de a többi műnek is nagy sikere volt.

Mint Kutnyánszky Csaba, az UniCum Laude énekegyüttes művészeti vezetője, és ifj. Bazsinka József tubaművész, az In Medias Brass frontembere lapunknak elmondta, ez a mostani együtt zenélés egyfajta premiernek is betudható, hiszen először, de remélhetőleg nem utoljára zenéltek közösen, amelynek végén egy közös számot is előadtak az állva tapsoló hálás közönség legnagyobb örömére.

A vidám hangulatú koncert végén a közönség kárpátaljai őstermelők által előállított borokból és sajtokból kaphatott kóstolót.

(tamási)