Legális lesz Ukrajnában a kettős állampolgárság?

2019. december 17., 09:15

Ukrajnában tervezik egy ún. „immigrációs program” létrehozását, amelyben szerepel a kettős állampolgárság legalizálása. A hírt Makszim Szokoljuk, az Állami Migrációs Szolgálat (DMSZ) vezetője jelentette be egy interjúban. 

Elmondása szerint Ukrajna új állampolgárait nem fogják felkérni az előző állampolgárságuk lemondására. A DMSZ hivatalos adatai szerint Ukrajna területén kívül közel 5–15 millió etnikai ukrán él, közülük sokan beszélik az ukrán nyelvet. Az országból 3–5 millió gazdasági migráns vándorolt ki munkakeresés céljából, legtöbben Lengyelország, Németország és Olaszország területén tartózkodnak.

Volodimir Zelenszkij december 13-án nyújtotta be a parlamentnek a 2590-es számú törvénytervezetet Az állampolgársággal kapcsolatos törvények egyes részeinek változtatásáról. Szokoljuk leszögezte, hogy bár Ukrajna nem fogja követelni az új állampolgároktól az előző állampolgárság lemondását, az ország területén kizárólag ukrán állampolgároknak fogják őket tekinteni. Hozzá kell tenni, hogy egyes országokra – mint például Oroszországra –, korlátozásokat szabnak ki, mivel ezek kockázatos területnek számítanak migráció szempontjából.

A kettős állampolgárság engedélyezésének fő célja az ország lakosságának növelése lesz.

(pravda.com.ua/VV)