Dmitro Kuleba: A magyarok felejtsék el, hogy valaha is úgy lesz, mint az oktatási törvény elfogadása előtt volt

2020. január 4., 10:25

Meggyőződésem, hogy magyar partnereink a normális kapcsolatokban érdekeltek Ukrajnával, ahogy mi is érdekeltek vagyunk ebben, de tudomásul kell venniük: már nem lesz úgy, mint az oktatási törvény elfogadása előtt volt, nem lesz visszatérés a múltba – jelentette ki Dmitro Kuleba, európai és euroatlanti integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes csütörtökön az Interfax-Ukraine hírügynökségnek adott interjújában.

A kormányfő-helyettes Ukrajna EU- és NATO-csatlakozásának Magyarország általi blokkolásával kapcsolatos kérdésre válaszolva a többi között kifejtette: „nagyon remélem, hogy magyar partnereink felhagynak a belemagyarázás politikájával és áttérnek a tények politikájára, amikor a Velencei Bizottság ilyen vagy olyan követelményeinek Ukrajna általi teljesítéséről van szó.” Készen állunk a párbeszédre a (magyar) kollégákkal – tette hozzá, megjegyezve, hogy ő az elnöke az ukrán-magyar kormányközi vegyes bizottságnak, és alig várja, hogy elkezdődjön annak munkája. Hangsúlyozta, Ukrajna részéről szavatolhatja: teljes mértékben támogatják a nemzetiségi kisebbségek önazonosságának megőrzését, hogy ne asszimilálódjanak Ukrajnában, és értékelik nemzeti identitásukat.

Dmitro Kuleba szerint azonban van egy mozzanat, nevezetesen az, hogy az idei a magyarok számára „Trianon éve”, azaz a magyar nép és a magyar állam számára nemzeti tragédiát jelentő trianoni békeszerződés századik évfordulója. „Megértem, hogy ennek tükrében a magyar partnereknek nehéz lesz konstruktivitást mutatniuk a határon túli magyarokkal kapcsolatos kérdések megoldását illetően” – mondta. Éppen ezért – fűzte hozzá – 2020 nem a legjobb év a konstruktív megállapodások elérésére. Mindazonáltal – folytatta – Ukrajna mindent megtesz annak érdekében, hogy ezek a megállapodások létrejöjjenek, vagy legalább is a lehető legnagyobb mértékben közelebb kerüljünk hozzájuk.

A kérdésre, amely szerint bízik-e abban, hogy Magyarország jelenlegi kormányával sikerülhet pozitív megoldást találni az ukrán-magyar problémára, a kormányfő-helyettes kiemelte: ezt lehetségesnek tartja, és megjegyezte, ellenzi bárkinek a démonizálását. „Meggyőződésem, hogy magyar partnereink a normális kapcsolatokban érdekeltek Ukrajnával. És mi is érdekeltek vagyunk ebben. Egyetlen dolog van, amit mondunk nekik: már nem lesz úgy, ahogy az (oktatási) törvény elfogadása előtt volt, nem lesz visszatérés a múltba” – hangoztatta. Úgy vélte közösen kell megtalálni a két fél érdekeinek megfelelő, kiegyensúlyozott megoldást.

karpat.in.ua