Magyar nyelvű helységnévfeliratokat mázoltak le Székelyföldön

2020. január 7., 19:34 , 988. szám

Több székelyföldi – Hargita és Maros megyei – településen fekete festékszóróval mázolták le vasárnapra virradó éjszaka a kétnyelvű helységnévtáblákon a magyar nyelvű feliratot.

Az ismeretlen tettesek Székelyudvarhely és két közeli település, Máréfalva és Székelyszentlélek, illetve a tőlük mintegy 60 kilométernyire lévő Hármasfalu egy-egy helységnévtábláját rongálták meg.

A közösségi oldalakon és az erdélyi magyar hírportálokon közzétett fotókon az látható, hogy kizárólag a magyar feliratokat mázolták le, a települések román megnevezését jelző feliratokat nem rongálták meg.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elítélte és a közösség elleni provokációnak minősítette a helységnévtábla-rongálást, amely nem segíti a román és magyar közösség békés együttélését. Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője a magyar közszolgálati média kolozsvári tudósítójának elmondta: feljelentést tettek a rendőrségen, és elvárják, hogy a tetteseket megbüntessék – közölte a maszol.ro hírportál.

„Az eset ismét arra emlékeztet minket, hogy az ország, amelyben élünk, nem védi kellőképpen a kisebbségben élők jogait, ezzel is ellehetetlenítve a békés együttélést, etnikai feszültséget keltve. A rongálás mindnyájunkra nézve sértő, hiszen ezeknek a kétnyelvű tábláknak szimbolikus jelentőségük van, annak a bizonyítékai, hogy minden ember egyenlő tagja a közösségnek, nemzetiségétől függetlenül” – írta az eset kapcsán Facebook-oldalán Kovács Imre, Máréfalva polgármestere.

A lemázolt helységnévtáblák többségét a szekelyhon.ro hírportál szerint már vasárnap délelőtt eltávolította a DN13A jelzésű országutat karbantartó Országos Útügyi Vállalat Hargita megyei kirendeltsége.

(MTI/Kárpátalja)