A gyökérzöldségek fajtaválasztása

2020. január 15., 11:58 , 989. szám

Mostanra már minden korai hajtatásba kezdő gazdának el kellett döntenie, milyen növényt szeretne termeszteni idén tavasszal a fóliasátrában. A korai hideghajtatásra vállalkozó gazdáknál, akár a hónapos retek, akár a sárgarépa vagy egyéb kultúra mellett döntöttek, egyaránt felmerül a fajtaválasztás kérdése. Az alábbiakban a retek és a sárgarépa fajtaválasztásáról lesz szó.

Retek

A hónapos retek a legelső növények egyike, amelyet már kora tavasszal vetni lehet. A retek vetése nagyon korai időpontra tehető, hideghajtatásban már február elején-közepén vethető. A fóliás termesztésben nagyon fontos növény, mivel rövid a tenyészideje és nagy a hidegtűrése. Sokan előveteményként ültetik. A gazdálkodásból megélők számára a hónapos retek az első nagyobb bevételi forrás és igyekeznek minél előbb elvetni, hogy a fő növény ültetése egyetlen napot se csússzon miatta.

A hónapos retek fajtái alkalmasak a hajtatásra. Tenyész­idejük 30–60 nap, ami függ a szaporítás időpontjától. Télen, fényszegény időszakban, alacsony hőmérsékleten mindig hosszabb, mint tavasszal, amikor a környezeti tényezők az optimálishoz közeliek. Az ebbe a csoportba tartozó fajtáknak piros színük, gömb, lapított gömb alakú 14–40g-os gumójuk van.

Hajtatásra alkalmas fajták:

Celesta F1: extra korai, kislombú, egyöntetű fajta. Gumója 4,0-4,5 cm átmérőjű, enyhén lapított, élénkpiros színű, pudvásodásra nem hajlamos. Rendkívül jó a hidegtűrő képessége.

Donar F1: korai fajta, élénkvörös színű, gömb alakú, gumója 3-3,5 cm átmérőjű.

Sárgarépa

A gyökérzöldségfélék kitűnően tárolhatók, de tavasz végére csökken a tárolt répa iránti kereslet, a fogyasztók a jobb minőségű, zsenge, korai sárgarépát keresik. Mivel a sárgarépa ter­mesztési igényei lehetővé teszik a hajtatását, ezért igen elterjedt a gazdák körében a hajtatott sárgarépa termesztése, miáltal a tavasz végén friss zöldséggel jelenhetnek meg a piacokon.

A sárgarépa fajtaválasztása során is több szempontot kell figyelembe vennie a termesztőnek. Az egyik ilyen szempont a tenyészidő hossza. A sárgarépánál megkülönböztetünk rövid (80–120 nap), középhosszú (121–180 nap), és hosszú (181–220 nap) tenyészidejű fajtákat. Hajtatásra csak a rövid, esetleg középhosszú csoportba tartozó fajták alkalmasak.

Mivel a sárgarépát főleg fűtetlen körülmények között hajtatják, ezért a fajtaválasztás egyik fontos szempontja a hidegtűrő képesség. Ez főleg az őszi vetésnél jelentős, amikor a téli időszakban tartós fagyhatásnak lehetnek kitéve a növények, ami leállítja a növekedést, és magszár-képződést indukálhat.

A répatest alakja szerint a fajták lehetnek hengeres, széles vállú, és hosszú, megnyújtott alakúak. A hajtatott fajták többsége a hengeres alakúak közé tartozik.

A fajtaválasztás során elvárás, hogy a növény gyors fejlődésű, erős lombú, termése hamar színesedő és jól csomózható legyen.

Néhány hajtatásra alkalmas fajta:

Napoli F1: Korai csomózásra való, a legkorábbi a Nanti típusúak között. A répatest hengeres, kiváló külső és belső színnel. Lombozata erőteljes, a kötözést és szállítást jól bírja. Tenyészideje 80 nap.

Laguna F1: Kifejezetten alkalmas csomózott fajtaként téli vetésekbe november és február között. Rövid tenyészideje miatt alkalmas korai szabadföldi vetésre, illetve későbbi (június, július hónap) vetésre is. A sárgarépa minősége kiváló, sima felületű, hosszú testű. Hosszabb tárolásra is alkalmas. Tenyész­ideje 105 nap.

Tihor-Sárközi Mónika,

a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai
Megyei Jótékonysági Alapítvány munkatársa