A kormánytagok fizetése miatt magyarázkodott a miniszterelnök

2020. január 16., 08:59

Olekszij Honcsaruk miniszterelnök a kormánytagok bérének emelését a kormányzati korrupció leküzdésének szükségességével indokolta – írja a zn.ua.

„Elvi álláspontunk: a kormányban nem lesznek korrupt tisztviselők és sémák. Megállítva a sematózist, és a minisztereknek fehér, magas béreket adva felülkerekedünk a hatalom korrupciós gyakorlatán” – írta Honcsaruk a Facebook közösségi oldalon.

Jelezte, hogy kormánya leállította az árnyéksémák és visszajuttatások gyakorlatát, s a miniszterek az adófizetőktől kapott fizetésből élnek. A keresetükre vonatkozó adatok nyilvánosak.

„Ukrajnában a tisztviselők hosszú évekig néhány ezer hrivnyát kerestek hivatalosan, az árnyéksémák révén pedig több tíz- és százmillió dollárt loptak el, vagy borítékban kaptak fizetést. Nem volt szükségük hivatalosan magas fizetésre, mert a nyilvánosság előtt sajnáltatva magukat a színfalak mögött az országot és az embereket fosztogatták” – mutatott rá Honcsaruk.

Korábban jelentették, hogy Denisz Maljuszka igazságügyi miniszter 2019 decemberében három hónapra összesen 190 400 hrivnya prémiumot vett fel. Ugyancsak a napokban vált ismertté, hogy Ihor Szmeljanszkijnak, a Ukrposta vezérigazgatójának bérét is emelték, így az megközelíti a havi kétmillió hrivnyát. Szintén januári hír, hogy a kormány az eddigi 37 ezerről 93 648 hrivnyára emelte Ruszlan Rjabosapka legfőbb ügyész fizetését.

(zn.ua/Kárpátalja)