Hák-Kovács Tamással, az OTP Bank Ukrajna vezérigazgatójával beszélgettünk

Magyar tulajdonba került történelmi épületben nyílt meg az OTP munkácsi fiókja

2020. január 18., 17:50 , 990. szám

A Miskolcon született topmenedzser 2012 óta irányítja az OTP Csoport ukrajnai leányvállalatát, amely mára az ország három legjelentősebb kereskedelmi bankja közé küzdötte fel magát. A családjával hét éve Kijevben élő pénzügyi szakembert az új munkácsi fiókjukról, az ukrajnai OTP Bank működéséről és terveikről kérdeztük. Egyúttal ígéretet kaptunk arra, hogy a bankautomaták magyar menüje után az OTP mobiltelefonos applikációját magyar nyelven is elérhetővé teszik, amivel megkönnyítenék a kárpátaljai magyar felhasználók dolgát.

– A munkácsival együtt hány fiókja van Ukrajnában az OTP Banknak?

– Az OTP már húsz éve jelen van Ukrajnában, kilencven fiókunk van, ebből négy Kárpátalján. A most megnyitott munkácsi fiókunk viszont az épület múltja miatt kicsit különbözik a hagyományos fiókjainktól. Ugyanakkor száz százalékban megfelel a bankunk által megkövetelt standardoknak. Mi semmiféle kompromisszumot nem kötünk: ha nem tudunk olyan fiókot építeni, amelyik semmiben nem marad el mondjuk egy magyarországitól, akkor inkább nem építjük meg. Amit itt lát, az egy sikeres együttműködés eredménye, mert nem egyszerű feladat egy ilyen történelmi épületben kialakítani egy modern bankfiókot. Amikor Grezsa miniszteri biztos úrék felajánlották nekünk ezt a lehetőséget, akkor én azt mondtam, hogy itt lehetetlen fiókot építeni. Ők viszont azt állították, hogy minden lehetséges. Utólag el kell ismernem – nekik volt igazuk. Ha bemegy Budapesten egy új OTP-fiókba, az is körülbelül ilyen lesz belülről. Nagyon jól sikerült a bankfiók kialakítása, és ha az épület felújítása teljesen befejeződik, a bejárat még szebb lesz, akkor még látványosabb színfoltja lesz Munkács belvárosának. Elmondhatom, nagyon büszkék vagyunk erre a fiókunkra. Ráadásul még hozzátenném, hogy a nagy múltú bankház bejárata felett a mi logónk van középen, olyan, mintha az egész az OTP épülete lenne. Reggel gyorsan le is fényképeztem, amíg az autók nem parkoltak elé. Majd ezt a képet fogom mutogatni, hogy ez a munkácsi fiókunk.

– A kilencven ukrajnai fiókból egy sincs ilyen szép történelmi épületben?

– Vannak szép fiókjaink Ukrajna több városában is, de nem emlékszem olyanra, amelyik ilyen szép műemléképületben lenne.

– Az OTP Bank Ukrajna a hírek szerint folyamatosan bővül. Idővel egyre több fiókot nyitnak?

– Valóban, az ukrán OTP folyamatosan fejlődik, ezzel együtt nem feltétlenül nő a fiókjaink száma. Évente maximum 2-3 fiókkal bővülünk, ahogy az előbbi beszédemben is mondtam, ma már az ügyfelek kevésbé közeli fiókot, inkább jól működő digitális felületeket várnak el egy banktól. Maga a vállalati és lakossági ügyfélkiszolgálás napjainkban egyre inkább átterelődik digitális csatornákra, tehát a fiókok szerepe folyamatosan csökken. Mindezek ellenére szükség van bankfiókokra is, továbbra is ez a kapcsolatteremtésnek, a problémamegoldásnak és a komplex banki termékek értékesítésének a helye.

Ami a bankunk fejlődését illeti, ma már elég nagy önbizalommal mondhatom, hogy az OTP a három vezető magánbank közé tartozik Ukrajnában. Egyúttal jelentős szerepet játszunk az OTP-csoport életében is. Az OTP tizenkét országban van jelen, ezek között – Magyarország mellett – van négy nagy ország is, közülük mi vagyunk az egyik. Azt gondolom, manapság már jelentős szerepet játszunk az ukrán gazdaság életében is. Szoktam mondani a kollégáknak és az ügyfeleknek is, hogy minél közelebb van a bank központja Kijevhez, annál jobban érti a piacot. Tehát Budapest közelebb van, mint Bécs, Bécs közelebb van mint Párizs, Párizs pedig közelebb van New Yorknál, ezzel magyarázható, hogy ilyen gyorsan tudunk fejlődni, mert mi jobban értjük az itteni piacot.

– 2012-ben vette át az ukrajnai OTP-t, azóta jelentős sikereket értek el, átvészelték az ország történetének legnagyobb válságát is.

– A bankok úgy tudnak működni, ahogy a gazdasági környezet működik körülöttük, nem lehet ettől elszakadni. A 2014–2015-ös válságot az OTP sikeresen átvészelte, újratőkésítettük a bankot, és ahogy már említettem, az elmúlt három évben az egyik vezető privát bankká küzdöttük fel magunkat.

– Az említett időszakban sok nagy nyugati bank kivonult Ukrajnából, ezek szerint nagy bátorság kellett akkor ahhoz, hogy önök maradjanak…

– Kellett. 2016 elején döntöttük el, hogy elkezdünk aktívan bővülni, most visszatekintve mindenki azt gondolja, hogy mi sem természetesebb ennél, de akkor ez nem volt könnyű döntés, nemcsak a bank részéről, hanem a menedzsment részéről sem. Mi a betéteseink pénzét adjuk oda valaki másnak, azt kockáztatjuk, ami mindig rendkívül nagy morális felelősség. Nem is született meg könnyen 2015-ben, 2016 elején az említett döntés, de mára kiderült, jó választás volt. Most már úgy gondoljuk, az ukrán gazdaság fejlődésének felgyorsulásával mi még gyorsabban tudunk majd nőni.

– Az ukrán OTP Bank honlapja orosz és ukrán nyelvű, a mobiltelefonos applikáció pedig ukrán és angol. Nem gondoltak arra, hogy ezeket magyar nyelven is hozzáférhetővé tegyék, ugyanis ez a kárpátaljai magyarok számára előnyös lenne?

– A honlapunk több ezer oldal és folyamatosan frissül, alapvetően továbbra is ukrán nyelven lesz elérhető. Ugyanakkor a mobiltelefonos applikációból hamarosan csinálunk egy újat, amelynek már magyar nyelvű változata is lesz. A bankautomatáinknak is van magyar nyelvű menüje, ami egész Ukrajnában elérhető, például Kijevben is. Továbbá minden kárpátaljai fiókunkban a számlanyitási dokumentációk magyar nyelven is hozzáférhetőek, tehát ami egy kárpátaljai magyar ügyfél kényelméhez szükséges, azt mi igyekszünk biztosítani. Viszont a magyar nyelvű honlap sokkal nagyobb feladat lenne, mint amire sokan gondolnak. Technikailag sem tudnánk megvalósítani, hogy azt valaki állandóan fenntartsa magyarul.

– Elegendő Kárpátalján a meglévő négy OTP-fiók, nem gondolkodnak újabbak megnyitásán?

– Lehet, hogy kevésnek hangzik, hogy Kárpátalján négy fiókunk van a kilencvenből, de Kárpátalja megye gazdasági jelentőségéhez képest ez nem kevés. Ha nem Kárpátaljáról lenne szó, akkor csak egy fiókunk lenne. Ugyanakkor most beszéltünk a miniszteri biztos úrral és a KMKSZ vezetőivel arról, hogy bankautomatákat telepítünk további kárpátaljai településekre, ahol a helyi magyarság ezt igényli. Ezáltal ottani ügyfeleink számára a településük elhagyása nélkül is elérhetőek lesznek az alapvető banki szolgáltatások.

– Ha minél több dolog magyar nyelven is elérhető lesz, valamint egyre több bank­automata lesz, akkor remélem, Kárpátalja legnagyobb bankja az OTP lesz…

– Jó lenne, ha így lenne. Egyelőre igyekszünk megfelelni mindenben ügyfeleink elvárásainak, közöttük a kárpátaljai ügyfeleknek is.

B. Zs.