IMF: Folytatódik az együttműködés Ukrajnával

2020. január 18., 16:05

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) azután dönt az Ukrajnának nyújtandó támogatásról, hogy Kijev teljesít minden feltételt – jelentette ki Krisztalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója a washingtoni Peterson Institute for International Economicsban tartott előadásában, amelyről a korrespondent.net számol be.

Georgieva jelezte, az Alap képviselői folytatják az együttműködést Ukrajnával.

„Munkaszintű megállapodást értünk el Ukrajnával, amelyben szerepelnek bizonyos feltételek, melyeknek teljesülniük kell. A munka folytatódik, képviselőink továbbra is együttműködnek Ukrajnával. Amint teljesülnek ezek a feltételek, számunkra elérkezik a pillanat, hogy a végrehajtó tanácshoz forduljunk” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

A korrespondent.net emlékeztet, hogy 2019 decemberének elején Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és az IMF vezérigazgatója megállapodott egy új, hároméves együttműködési programról, amely 5,5 milliárd dollár hitel folyósítását irányozza elő. A megállapodást jóvá kell hagynia az IMF vezetésének és végrehajtó tanácsának, ennek időpontját azonban egyelőre nem jelezték az Alapnál.

Katerina Rozskova, az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) első vezérigazgató-helyettese elmondta: az IMF arra vár, hogy Ukrajna megnyissa a földpiacot, és törvényt fogadjon el a garanciákról, hogy a csődbe ment bankok nem kerülhetnek vissza korábbi tulajdonosaikhoz.

(korrespondent.net/Kárpátalja)