Ukrán miniszterelnök-helyettes: Magyarország sosem vitatta Ukrajna európai jövőjét

2020. január 25., 19:09

Magyarország sosem vonta kétségbe Ukrajna európai kilátásait, és nem tekinthető úgy, hogy Budapest blokkolja Kijev európai uniós távlati csatlakozásának folyamatát – nyilatkozta Dmitro Kuleba, európai és euroatlanti integrációért felelősminiszterelnök-helyettes szombaton a Szabadság Rádió ukrán nyelvű adásának, adta hírül a Jevropejszka Pravda.

A helyettes miniszterelnök kijelentette. „Magyarország sosem vonta kétségbe Ukrajna európai jövőjét.” Hozzátette, „igaz, azt követően, hogy bizonyos ellentétek jelentkeztek közöttünk, Magyarország elkezdte blokkolni az Ukrajna-NATO Bizottság üléseit, de az EU-ban Magyarország támogatja az országunk elleni agresszióra válaszul Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat”, és elvileg semmit nem blokkol. „Megvannak a kétoldalú csatornáink, amelyeken igyekszünk megoldani a problémákat” – mondta, megjegyezve, „nem látom és soha nem hallottam, hogy Magyarország kétségbe vonta volna Ukrajna európai jövőjét.”

Kuleba kifejtette, az EU-ban vannak olyan tagállamok, amelyek szkeptikusabbak, és vannak, amelyek optimistábbak Ukrajna EU-tagságát illetően, s az ő érdekeik egyensúlya révén alakul az EU álláspontja. „Mindazonáltal nem ismerek egyetlen EU-tagországot sem, amelyik ellenezné, hogy Ukrajna maximális mértékben közeledjen az EU-hoz, és elválaszthatatlan részévé válna a széles európai térségnek” – hangsúlyozta a miniszterelenök-helyettes.

(vb/karpat.in.ua)