Zelenszkij egyre mélyebbre süllyed az ukrán nacionalizmusban, hivatalos orosz vélemény szerint

2020. január 28., 16:28

Egyre mélyebbre süllyed az ukrán nacionalizmus eszméiben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki a Szovjetuniót tette felelőssé a második világháború kitöréséért és a holokausztért az auschwitz-birkenaui náci haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen – jelentette ki kedden Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva.

A strana.ua hírportál által is idézett interjúban Nariskin elmondta: „Zelenszkij úr egyre jobban és jobban belesüllyed az ukrán nacionalizmus eszméibe, teljesen megfeledkezve arról, hogy a Vörös Hadsereg egységeit földrajzi elv szerint, azaz létrehozásuk helye, vagy mint 1943-tól kezdődően, a fő csapások földrajzi irányai szerint nevezték el.” Hozzátette, a Lembergi Hadosztály Arhangelszkben alakult, és a nevét Lemberg felszabadítása után kapta.

Mint a hírportál emlékeztetett rá, Zelenszkij hétfőn Lengyelországban az Auschwitz felszabadításának 75. évfordulóján tartott megemlékezésen azt mondta, a haláltábor felszabadításában ukránok vettek részt. Külön kiemelte, hogy a tábor kapuját betörő T-34-es tank parancsnoka, Igor Pobircsenko és a csapásmérő 100. Lembergi Hadosztály láger területére behatoló katonáinak parancsnoka, Anatolij Sapiro, poltavai zsidó az 1. Ukrán Front 322-es hadosztályának harcosaival együtt szabadították fel a koncentrációs tábort.

(vb/karpat.in.ua)