Ukrajna megszűnik államként létezni, ha minden marad a régiben – a Majdan filozófusa

2020. február 3., 22:12

Ukrajna szétesik mint állam, megszűnik létezni, ha folytatódik a jelenlegi politikai irányvonala – adott hangot kétségbeesésének a Majdan filozófusának is nevezett Szerhij Dacjuk közgondolkodó a Politeka Online ukrán Youtube-csatorna vasárnap esti interjúműsorában.

A meghökkentő kijelentéseiről és a mainstream ukrán gondolkodással sokszor szembe menő Dacjuk hangsúlyozta, Ukrajnának mindenekelőtt új alkotmányra és az állam fejlődését szolgáló stratégiára van szüksége. „Nem lesz Ukrajna, ma Ukrajna céltudatos rombolása folyik. Az államot a csökött, nem stratégiai irányultságú, projektek és tervek nélküli, a világ változásához alkalmazkodni nem tudó politika bomlasztja” – sajnálkozott a bölcselő, kiemelve, hogy a mostanitól elvileg eltérő politikai rendszerre lenne szüksége Ukrajnának.

Dacjuk úgy vélte, új elveken alapuló ukrán alkotmányt kellene megalkotni, nem pedig a régit toldozni-foldozni, hiszen Ukrajna azért sem marad meg szerinte mint állam, mert nem tud kialakítani új politikai diskurzust, ráadásul a legfontosabb hat tévécsatornája is rombolja az államot, mert félrevezetik a társadalmat. Ezért ha arról kellene szólni – folytatta –, hogy milyen formában marad meg Ukrajna, akkor ma azt kellene mondani, államként biztosan meg fog semmisülni. „Ha nem tudatosul, hogy a stratégia, projektek, tervek hiánya halálos veszélyt jelent, akkor ez az állam megsemmisülését jelenti” – állapította meg egyebek mellett Szerhij Dacjuk.

(vb/karpat.in.ua)