Kárpátaljai magyar iskoláknak szervez gyűjtést a Fidelitas

2020. február 21., 22:12 , 995. szám

„Fogjunk össze Kárpátaljáért” – ez a jelmondat szerepel a Fidelitas kárpátaljai iskolák számára szervezett adománygyűjtő honlapján, a karpataljaert.hu-n.

„2020-ban Mezőgecse és Tiszasalamon magyar iskoláit szeretnénk segíteni” – jelentette be Illés Boglárka, a szervezet elnöke a múlt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Egy hétre rá az elnök asszony Kárpátaljára érkezett, ahol Beke Mihály András, Magyarország Beregszászi Konzulátusának első beosztott konzulja és Dobsa István, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ) elnökének társaságában a mezőgecsei községházán találkozott Mester András polgármesterrel, valamint Jakab Béla iskolaigazgatóval.

Mester András röviden ismertette a község és az iskola mostani helyzetét, majd Jakab Bélával bemutatták a jelenleg rendelkezésre álló és használatban lévő, oktatási célokra használt épületeket. A találkozó végén sajtótájékoztatóra került sor.

„A KMKSZ ISZ és a Fidelitas között az elmúlt években nagyon jól működő baráti kapcsolat alakult ki. Az egyetértés egyik gyümölcse az a Fogjunk össze Kárpátaljáért! mozgalom, melynek már 4 sikeres adománygyűjtő akciója volt. Mindezekért személyesen és a kárpátaljai magyarok nevében is szólva nagyon hálás vagyok” – mondta Dobsa István, a KMKSZ ISZ elnöke, majd sok sikert kívánt a kezdeményezés lebonyolításához.

Illés Boglárka elsősorban köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik hozzájárultak a program elindításához, valamint azoknak, akik majd segítik a célba érését.

„A Fidelitas már 24 éve kiemelt figyelmet fordít a határon túli magyarokra. Fontosnak tartjuk, hogy egy magyar fiatal, bárhol is éljen a világon, érezze, mi összetartozunk, és felelősek vagyunk egymásért” – kezdte tájékoztatóját az elnök asszony. Hangsúlyozta: az adománygyűjtési mozgalom célja, hogy az iskolák tudjanak fejlődni, továbbá minél több fiatal részesüljön megfelelő oktatásban.

A Fidelitasnak számos partnerszervezete van Kárpát-medence-szerte, amelyek kiemelten kezelik a határon túli magyarok segítését. A 2015 óta négy alkalommal meghirdetett adománygyűjtések során eddig megközelítőleg 6 millió forinttal tudták segíteni a kárpátaljai magyar ifjúságot.

Simon Dávid