Több mint 16 évre ítélte az amerikai ukrán maffia vezérét a brooklyni bíróság

2020. február 22., 18:34

Tizenhat és fél év börtönbüntetésre ítélte az alvilágban Pelmeny néven ismert Olekszij Cvetkovot, az amerikai ukrán maffia vezetőjét Bryan Cogan brooklyni szövetségi bíró, aki annak idején életfogytig rács mögé küldte El Chapo hírhedt drogbárót – adta hírül honlapján pénteken a BBC Orosz Szolgálata.

A tudósítás szerint az alacsony, zömök testalkatú Cvetkov a „brooklyni brigádként” ismert, a bírósági okmányokban szindikátusként emlegetett bűnszervezet három vezetőjének egyike. A triumvirátus másik tagját, Leonyid Hersman volt odesszai lakost korábban ugyancsak Cogan szintén 16,5 évre ítélte, míg a harmadik tag, Viktor Zeligman, akit a szövetségi kábítószer-elleni ügyosztály titkos irataiban az USA-ban működő ukrán maffia második számú vezetőjeként emleget, 2016 augusztusában a New York-i Kennedy repülőtérről Törökországba repült, és azóta körözik.

Az amerikai metropolis orosz negyedének utcai bűnözésében fiatalon feltűnt Cvetkovot 2005-ben egy maffiaügyben 6,5 évre és – mivel nem volt amerikai állampolgár – büntetésének letöltése után Ukrajnába történő kitoloncolásra ítélték, de ügyesen túljárt az amerikai hatóságok eszén. Az immigrációs börtönben a kitoloncolására várva azzal állt elő, hogy zsidó, és halasztást kért arra hivatkozva, hogy Ukrajnában zsidóként kínzásnak fogják alávetni. Az indokolást a bíróság elfogadta, és a kínzások elleni nemzetközi konvencióra hivatkozva megengedte, hogy Cvetkov az USA-ban maradjon. Cogan bíró azonban a legutóbbi eljárás során bebizonyította, hogy Cvetkov keresztény, a testére ugyanis keresztek vannak tetoválva, letartóztatásakor a nyakában briliánsokkal kirakott nagy kereszt lógott, a mobiltelefonjában pedig megtalálták a fia templomi kereszteléséről készült fotókat.

Cvetkov bűnözői karrierje néhány évvel Amerikába érkezése után kezdődött utcai rablással, amikor 17 éves volt. 20 évesen már tagja a védelmi zsarolással, uzsorakölcsönzéssel, csalásokkal, tiltott játéktermek üzemeltetésével foglalkozó, Zinovij Bari vezette Brighton Beach-i „Bari brigádja” nevű bűnszervezetnek. A banda felszámolása után a hatóságok több súlyos bűncselekmény elkövetését bizonyították rá. 2010-ben szabadult, miután megígérte, hogy felhagy a törvényszegő életmóddal, de két év múlva újra bekapcsolódott a szervezett bűnözésbe.

(vb/karpat.in.ua)