Kopriva Attila festményeiből nyílt kiállítás a beregszászi konzulátuson

2020. február 23., 16:02 , 995. szám

Magyarország Beregszászi Konzulátusának új, Munkácsy kiállítótermében nyitottak tárlatot február 20-án. A művészet iránt érdeklődők ezúttal Kopriva Attila munkácsi születésű festőművész magával ragadó alkotásait csodálhatják meg.

A kiállítás hivatalos megnyitóján elsőként Beke Mihály András első beosztott konzul köszöntötte a megjelenteket. Szilágyi Mátyás főkonzul beszédében a festőművész munkásságát méltatva kiemelte: „Mindig nagy öröm, amikor egy újabb művészt üdvözölhetünk, számomra ez egy különösen jelentős alkalom, ugyanis azt lehet mondani, hogy a hagyományos kárpátaljai festészet értékeit megőrizve, továbbörökítve s azokat felhasználva Kopriva Attila egy új művészi megfogalmazás irányába nyit.” A konzulátus feladatai közé tartozik a helyi értékek, Kárpátalja csodálatos művészeti világának bemutatása – fogalmazott a főkonzul.

Ezután a festőművész vette át a szót, aki köszönetet mondott a konzulátusnak a helyszín biztosításáért és a szervezésért, valamint örömét fejezte ki a nagy számban megjelent érdeklődőkért. „Nekem mindig az a fontos, hogy legyen előttem egy feladat. Adott egy forma, és adott egy tartalom. A fő feladat ennek a két dolognak a harmonikus, kiegyensúlyozott, esetleg destruktív egységbe hozása” – szögezte le Kopriva Attila. A művész elmondása szerint a legfőbb erő a szeretetben rejlik, hiszen ha az ember nem képes a szeretetre, akkor képtelen maradandót alkotni. Alkotásaiból kitűnik a mindenkori kárpátaljai motívum: a színes, több nemzetiség kultúráját magába foglaló karakterek.

Kopriva Attila 2006-tól tagja a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának, s számos díjjal büszkélkedhet: 2015-ben Bonis Bona díjat kapott, 2018-ban Boksay József- és Erdélyi Béla-díjat, majd Duhnovics-díjjal jutalmazták, 2019-ben pedig az 56. Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep Nívó-díjával tüntették ki. Önálló tárlatait megtekinthették eddig Ukrajna- és Magyarország-szerte, alkotásait láthatta más európai közönség is.

A hangulatot a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola Kikerics együttese fokozta, akiktől magyar népi énekeket hallhattunk. Kórusvezetőjük Szűcs Margit.

A rendkívül pazar és a tekintetet magukra vonzó alkotásokat a megnyitót követően előzetes időpont-egyeztetés után minden érdeklődő megtekintheti.

CsA