A metszőollók karbantartásáról

2020. március 5., 11:58 , 996. szám

A gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdának több szerszámra is szüksége van a metszési munkálatok elvégzéséhez. Ezek időtállósága a használótól függ. Rendkívül fontos a folyamatos karbantartásuk, tisztogatásuk, élezésük, amit minden használat után el kell végeznünk.

Egy gyümölcstermesztő gazdának a következő felszerelésekkel kell rendelkeznie a metszéshez:

1. Kézi metszőolló. A vékonyabb ágak vágására ideális és célszerű alkalmazni. (Ezen eszközökkel korábbi írásainkban már foglalkoztunk. (Lásd a Kárpátalja 994., 992., 990. és 988. számait!)

2. Ágvágó olló. Erre az eszközre a vastagabb, 30–70 mm átmérőjű, nehezen elérhető ágak metszéséhez van szükség. Ez a vadalás (vadhajtások, gyökérsarjak eltávolítása), a koronaalakítás, a vázágak karbantartásának eszköze. Elengedhetetlen felszerelés egy többéves ültetvényben, amiről ugyancsak szóltunk már egyik előző cikkünkben. (Lásd a 992. számot!)

3. Fűrész. Azoknak az ágaknak a levágására szolgál, melyeket metszőollóval, ágvágó ollóval problémásabb, vagy nem lehetséges eltávolítani. Ha tehetjük, ne erőltessük ágvágó ollónkat (mert a legtöbbször bizony eltörjük), inkább használjuk a fűrészünket.

4. Karbantartási eszközök. Ide tartoznak a fenőkövek, fenőfémek, a tartalék alkatrészek (rugók, élek, nyelek), az olajozó gyanták vagy olajozó-fertőtlenítő spray-k.

• A legtöbb fenőkő (kaszafenő) alkalmas a metszőollók élezésére, ám nem erre lettek kitalálva, általában vastagok és nagyok, nem férünk hozzá megfelelően a vágóélhez. Az ollók élezéséhez ajánlatos az erre a célra kialakított fenőfémeket használni. Ezeket a legtöbb komolyabb gazdaboltban beszerezhetjük, olyan 300 hrivnya körüli áron juthatunk hozzá egy középkategóriás élezőhöz (a profi élezők 1000 hrivnya körüli áron vásárolhatók meg). Az élezők között is vannak egyszerű kialakításúak, illetve nyéllel, tokkal rendelkezők. Legfőképpen arra kell odafigyelnünk, hogy egy finomabb és egy durvább szemcseméretű élezőre is szükségünk van a metszőolló és az ágvágó olló élezéséhez. Az olló élezésére akár már egynapi munka után is szükség lehet. Erős igénybevétel esetén naponta többször is élezni kell ollónkat a helyes, gyors és könnyű munkavégzés érdekében.

• Szintén fontos a tartalék alkatrészek beszerzése arra az esetre, ha a metszés időhöz kötött. A legtöbb metszőollóhoz – de a márkásabb ollókhoz bizonyosan – a gyártó mellékel tartalék alkatrészeket, melyek külön is megvásárolhatók. Leggyakrabban a rugó tűnik el. Továbbá gyakran fordul elő a vágóél sérülése, melyet már nem tudunk helyrehozni. Éppen ezért többhektáros ültetvény esetében nemcsak metszőollókkal, hanem a karbantartás eszközeivel, azaz cserealkatrészekkel is rendelkeznünk kell.

Mikor szükséges a karbantartás?

Akár pár perces munka után is tisztítsuk meg ollónkat. Munkavégzés közben is kifejezetten ajánlott a kenő-fertőtlenítő spray-k használata. Továbbá fontos a rendszeres ellenőrzés, ha érezzük az élek kotyogását, vagy ha a vágás nem tökéletes. Ilyenkor mindig korrigáljuk a szorítócsavart, ne használjuk tovább az eszközt, mert az olló vágóéle a vágás során szoros támasz nélkül gyorsabban kicsorbul. A metszési szezon végén soha ne tegyük el ollónkat karbantartás nélkül. Először is tisztítsuk meg, ellenőrizzük a szerkezeti elemeket, (csavarokat, éleket), és alaposan kenjük le a forgórészt kenőolajjal vagy kenőgyantával.

A metszés eszközei – legyenek bármilyen drágák, márkásak, strapabíróak – egy hanyag gazdát csak ideig-óráig fognak szolgálni. Tehát ha már pénztárcánk tartalmát a fenti eszközökre áldoztuk, érdemes odafigyelnünk rájuk munka közben és munkavégzés után is!

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza