Két év alatt négy csapattal növelik az élvonal mezőnyét

Labdarúgás

2020. március 11., 08:07 , 997. szám

A mögöttünk maradt héten két fordulót is rendeztek az országos élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, ami egyben a pontvadászat kétharmadának a befejezését is jelentette.

Az úgynevezett rájátszásban az első hat helyen álló együttes egymás között dönti majd el az érmes helyezések sorsát, míg a 7–12. helyen tanyázó csapatok a bennmaradás kiharcolásáért mérkőznek meg egymással.

A címvédő és listavezető Sahtar Donyeck előbb magabiztosan győzte le 4-1-re az FK Dnyiprót, majd a Kolosz Kovalivka vendégeként nyert egy gólokban gazdag találkozón 4-3-ra.

Kettős győzelemmel vette a heti akadályokat a tavaszt meglehetősen rapszodikusan kezdő Dinamo Kijev is a Kolosz és az Olekszandrija ellen. A fővárosiaknak ugyanakkor 14 pont a hátrányuk az éllovassal szemben, amit a hátralévő 9 fordulóban nagyon nehéz lesz behozni.

Eredmények: 21. forduló: Dinamo Kijev–Kolosz Kovalivka 2-0, FK Mariupol–Vorszkla Poltava 3-0, Zorja Luhanszk–FK Lviv 2-0, Olimpik Donyeck–Gyeszna Csernyihiv 1-2, Sahtar Donyeck–Dnyipro 4-1, Kárpáti Lviv–FK Olekszandrija 0-4.

22. forduló: Kolosz–Sahtar 3-4, Gyeszna–Zorja 1-0, Vorszkla–Olimpik 1-0, Olekszandrija–Dinamo 1-3, FK Lviv–Kárpáti 0-0.

A rájátszás előtt a listavezető Sahtar 59 ponttal áll az élen a 45 ponttal második Dinamo és a 43 pontos Zorja előtt. Az első hat tagja még a Gyeszna, az Olekszandrija és a Kolosz is.

A sűrű bajnoki program mellett az Ukrán Hivatásos Liga is ülésezett a héten, és a szervezet végrehajtó bizottsága egy fontos döntést hozott: ezek szerint a következő idénytől a mostani 12 helyett már 14, míg a 2021–22-es szezonban már 16 csapat szerepel majd az ukrán élvonalban. Döntés született arról is, hogy 2021-től a VAR-rendszert már minden, a liga által megrendezésre kerülő eseményen alkalmazni fogják majd.

(tamási)