Lemondott az MKP elnöksége a párt választási kudarca miatt

2020. március 11., 09:09 , 997. szám

Lemondott a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöksége, miután a február 29-i parlamenti választáson nem jutott be a szlovák parlamentbe a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös felvidéki lista, amelynek az MKP volt a legerősebb szereplője – közölte az MTI-vel a párt sajtóosztálya.

„A Magyar Közösség Pártja Országos Elnöksége, vállalva a politikai felelősséget a parlamenti választásokon elért eredményért, egyhangúlag lemondott, továbbá jóváhagyta az ügyvivő elnökség tagjait” – írták közleményükben.

Kifejtették: a pártban várható tisztújításig a parlamenti választásokon az MKP színeiben legtöbb preferenciaszavazatot szerző kilenc jelölt látja el a párt ügyvivő elnökségét.

A párt áprilisra tervezett országos kongresszusáig az MKP Országos Tanácsának jelenlegi elnöke, Őry Péter tölti be az országos fórumokat előkészítő koordinátori szerepet.

Az MKP leköszönő elnöksége döntött arról is, hogy a Most–Híd szlovák–magyar vegyespárttal csak azt követően ülnek le egyeztetni, ha már mindkét párt országos szerveiben lezajlott a tisztújítási folyamat.

A február 29-i voksoláson az MKÖ a voksok 4,1 százalékát szerezte meg, és így kívül rekedt a pozsonyi törvényhozáson. Nem jutott be a parlamentbe a Most–Híd sem, ők a voksok 2,05 százalékát szerezték meg. Erre az eredményre reagálva – amely kevesebb mint egyharmada a négy évvel korábbinak – Bugár Béla, a Most–Híd elnöke is lemondott posztjáról.

(MTI/Kárpátalja)