A kijevi külügyminisztérium arra kérte az ukránokat, hogy ne utazzanak külföldre

2020. március 12., 20:10

A kijevi külügyminisztérium nyomatékosan arra kérte az ukrán állampolgárokat csütörtökön, hogy a koronavírus-fertőzés veszélye miatt egyáltalán ne utazzanak külföldre.

A tárca „határozottan” azt tanácsolta a lakosságnak, hogy tartózkodjanak az utazástól bármely külföldi országba. A közleményben arra hivatkoztak, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán világjárvánnyá nyilvánította a COVID-19 fertőzést, illetve azon információkra, amelyek alapján a közeljövőben tovább nőhet a fertőzöttek száma a világban.

A minisztérium szerint különösen nem ajánlott az utazás Kínába, Dél-Koreába, Japánba, valamint Olaszországba, Spanyolországba, Franciaországba, Görögországba, Németországba, Egyiptomba, az Egyesült Arab Emírségekbe, Törökországba, Thaiföldre és Izraelbe.

Felszólították emellett a koronavírus-fertőzésnek kitett országokban tartózkodó ukrán állampolgárokat, hogy kövessék figyelemmel a külügyminisztérium és a konzuli szolgálat internetes oldalán megjelenő ajánlásokat.

Ukrajnában csütörtöktől április 3-ig országos karantén lépett életbe, ami azt jelenti, hogy bezárt valamennyi oktatási intézmény, valamint korlátozták a tömegrendezvényeket. Megtiltottak miden olyan rendezvényt – kulturális és sporteseményeket, koncerteket, színházi előadásokat, filmvetítéseket és mindenféle más programot beleértve –, amelyen kétszáz vagy annál több ember lenne jelen. A fővárosban, Kijevben hatvan fősnél nagyobb rendezvény már nem tartható meg. A kormány bejelentése szerint váratóan péntektől a határátkelők 70 százalékát is lezárják, egyelőre még nem tudni, mely átkelők maradnak nyitva.

A kelet-európai országban mindeddig három személyről állapították meg, hogy koronavírussal fertőződött meg.

(MTI)