Az NBU az eddigieknél is több valutát értékesített a hrivnya támogatására

2020. március 18., 11:22

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) kedden 300 millió dollárt adott el a bankközi devizapiacon a túlzott árfolyam-ingadozások enyhítése érdekében – jelentette a korrespondent.net a jegybank sajtószolgálata nyomán.

„Jelenleg a valuta iránti kereslet meghaladja a kínálatot, mivel a koronavírus elterjedése a világon rontja a piaci szereplők hangulatát. A devizapiac legaktívabb résztvevői az ukrán vállalatok. A lakosság és a külföldi befektetők jelentősen kisebb keresletet generálnak a devizák iránt” – közölte az NBU.

A nemzeti bank emlékeztet, hogy elegendő felhalmozott tartalékkal rendelkezik a pszichológiai tényező által okozott túlzott árfolyam-ingadozások enyhítésére.

„Nem tervezzük valutakorlátozások bevezetését, és következetes politikát fogunk folytatni a devizapiacon” – szögezte le a jegybank.

A korrespondent.net emlékeztet, kedden a dollár árfolyama 1-1,5 hrivnyával nőtt a valutaváltóknál. Az elemzők 30 hrivnyás dollárárfolyamra számítanak. Az ukrán valuta gyengülése akkor állhat meg, ha megszűnik a pánik és a pénzügyi piacok stabilizálódnak.

(korrespondent.net/Kárpátalja)