Az ukrán munkavállalók többsége Lengyelországban maradt

2020. március 18., 15:22

A Lengyelországban dolgozó ukránok kb. 4%-a hagyta el az országot a lengyel–ukrán határ lezárásának bejelentése óta – közölte az Ekonomicsna Pravda a Gremi personal lengyel nemzetközi foglalkoztatási cég analitikai főosztályának a március 17-i helyzetet tükröző adatai alapján.

Főként azok döntöttek az ország elhagyása mellett, akiknek lejár a munkavállalási vízuma, vagy akik vízum nélkül, munkavállalási engedély alapján dolgoztak.

„A karanténhelyzet kiszámíthatatlan, a vízum nélkül Lengyelországban tartózkodó ukránok ezért siettek hazatérni. Nem akarnak Lengyelországban maradni, illegálisan dolgozni és megkapni a kitoloncolási bélyegzőt, amikor lejár a törvényes tartózkodási idejük” – mondta el Jevhen Kiricsenko, a cég tulajdonosa.

A karantén bevezetése leginkább az étterem- és szállodaiparban dolgozó ukrán munkavállalókat érintette. Ezért ők igyekeznek az iparban elhelyezkedni.

„A helyzet nagyon dinamikus és naponta változik. E pillanatig egyetlen munkavállalót sem bocsátottunk el. Igyekszünk operatívan átirányítani őket más vállalatokhoz, ahol szükség van munkáskezekre” – állítja Kiricsenko.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)