Annamária veszélyes terepen versenyzett utoljára…

Téli sportok

2020. április 15., 08:34 , 1002. szám

Legutóbbi számunkban a kézilabdás Balog Juditot, a mostaniban pedig a snowboardos Dancsa-Csundák Annamáriát kértük fel arra, hogy mondja el, miként éli meg a versenysport nélküli elmúlt egy hónapos időszakot.

Az Ungváron élő háromszoros téli olimpikonunk utolsó versenyeit ráadásul olyan helyszíneken töltötte, ahol akkoriban már javában ,,tombolt” a vírusjárvány, és igazából csak kevésen múlott, hogy a sokáig európai gócpontnak számító Olaszországba is elutazzon a soron következő világkupa-versenyre…

Február legvégén Koreában, majd március elején Kanadában állt rajthoz világkupa-versenyen a legjobb ukrán hódeszkásnak számító Dancsa-Csundák Annamária, aki összetettben az egészen jó helyezésnek számító 16. pozícióban állt ekkor. Snowboardosunk gőzerővel készült… volna a következő állomásnak számító olaszországi és németországi fellépésre… (Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy az aktuális koronavírus-járványügyi ,,ranglistán” Dél-Korea és Kanada is az ,,élmezőnyben” található, nem beszélve Olaszországról és Németországról…).

,,Bár február végén és március elején Koreában és Kanadában már igen sok koronavírus-esetet regisztráltak, de a világkupa-küzdelmeket még gond nélkül megrendezték” – kezdi beszélgetőtársunk, akit a napokban a nagybereznai járási Kraszija üdülőtelepen értünk utol, ahol családjával pihen. ,,Azokban a napokban csak annyit tapasztaltam a járványügyi helyzetből, hogy a repülőtéren testhőmérsékletet mértek, és néhányan már maszkban voltak. Március 8-án kellett volna utaznunk a következő, olaszországi versenyre, de egy nappal az utazás előtt jelezték, hogy Olaszországban országos karantént rendeltek el, mert ott akkor már olyan mértékeket öltött a járvány. Így aztán természetesen nem került megrendezésre az idény utolsó, március 14-i németországi versenye sem. Akkor, őszintén szólva, kicsit bosszankodtam is a halasztás miatt, de ma már természetesen áldom a sorsot, hogy március közepén nem versenyezhettem Olaszországban és Németországban…” Egyébként a kiváló sportolónő elmondta, hogy amikor Korea és Kanada után március első napjaiban hazaérkezett Kijevbe, majd Ungvárra, nem végeztek el rajta semmilyen tesztet, de szerencsére nem is szedett össze semmilyen betegséget, azóta is kiváló egészségnek örvend.

Annamária eltökélt célja, hogy részt vegyen élete negyedik téli olimpiáján is, ami a tervek szerint kevesebb mint két év múlva, 2022 februárjában kerül megrendezésre Pekingben. Jelen állás szerint ennek nem lesz akadálya, bár néhány hete még az idei, tokiói ötkarikás játékok megrendezését sem fenyegette komoly veszély…, aztán mégis egy évre elhalasztották az év legnagyobb érdeklődésével várt sporteseményét.

Csak remélhetjük, hogy a mostani borzalmas világjárvány minél előbb véget ér, és így a (sport)világ szereplői is újra visszatérhetnek majd az egy ideje már teljesen kiürült versenypályákra.

(tamási)