A beregszászi járási egészségügyi intézmények további támogatásáról döntöttek a járási tanács rendkívüli ülésén

2020. április 17., 13:24

A járás egészségügyi intézményeinek támogatásáról tanácskoztak a Beregszászi Járási Tanács április 15-i soron kívüli ülésén. A COVID–19 okozta koronavírusos megbetegedések számának növekedése miatt az említett intézményeknek több anyagi támogatásra van szükségük, ezért a tanács döntést hozott a 2020. évi költségvetés módosításáról. A TV21 Ungvár stábjának Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke nyilatkozott.

A járásban a karantén ideje alatt ez idáig a legjelentősebb támogatást a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által meghirdetett jótékonysági adománygyűjtő akció keretében befolyt adományok jelentették. Ezekből részesült a Beregszászi Linner Bertalan Központi Járási Kórház, a Beregszászi Járási Alapellátási Központ, valamint a mentőállomás. Az ülésen döntés született ezen intézmények további anyagi támogatásáról.

Sin József elmondta, hogy a tanácsülés hat napirendi pontja a koronavírus-járvány megfékezésének elősegítésére irányult. „Ami a legfontosabb, hogy újabb pénzeszközöket kellett kiutalni, hiszen az egészségügyi intézményeknek nagy szükségük van ezekre, ugyanis csak nehezen juthatnak hozzá a védőeszközökhöz, védőfelszerelésekhez” – emelte ki, hozzátéve: a KMKSZ akciója keretében már átadhattak elengedhetetlenül szükséges védőeszközöket, azonban azok pótlására továbbra is szükség van.

A járási tanács támogatás keretében korábban 500 ezer hrivnyát utalt az intézményeknek, ezt az összeget a mostani ülésen meghozott döntés értelmében további 200 ezer hrivnyával növelik. „Mivel a kórház április 1-től egy új finanszírozási rendszerhez tartozik, így a sok kicsi sokra megy alapon a megmaradt pénzből több mint 1 millió hrivnyát sikerült átcsoportosítani, amely a beregszászi kórház ellátottságát és védekezőképességét fogja fokozni” – húzta alá a járási tanács elnöke.

„A koronavírus elleni védekezést tovább folytatjuk, sőt, magasabb szintre kell emelnünk” – mondta Sin József, hangsúlyozva: remélik, hogy a jótékonysági akció és a magyarországi támogatás által a beregszászi kórházat a meglévő három mellé még két lélegeztetőgéppel tudják ellátni.

CsA / TV21 Ungvár