Sufrics engedélyezné a György-szalag viselését

2020. május 9., 13:16

Törvénymódosító indítványt nyújtott be a Legfelső Tanácsban Nesztor Sufrics, az Ellenzéki Platform – Az Életért párt parlamenti képviselője, aki szeretné elérni, hogy ne minősüljön szabálysértésnek az úgynevezett György-szalag viselése – írja a zn.ua.

A Legfelső Tanács befogadta az indítványt, annak szövege azonban még nem jelent meg a parlament hivatalos weboldalán. Az indítvány lényege, hogy helyezzék hatályon kívül a Közigazgatási szabálysértési törvénykönyvnek azt a rendelkezését, amely bünteti a Görgy- (vagy gárda-)szalag készítését és propagálását.

A zn.ua emlékeztet, hogy a György-szalag, amelyet kolorádó-szalagnak is csúfolnak Ukrajnában, 2014 tavaszától az Ukrajna elleni orosz agresszió szimbólumává vált. Az orosz érzelmű lakosság, elsősorban az idősebb korosztály számára ugyanakkor a szalag viselése része május 9. a győzelem napja ünneplésének.

Petro Porosenko elnök 2017-ben írta alá a törvényt, amely közigazgatási felelősségre vonást helyez kilátásba a György-szalag készítéséért és propagálásáért. Ezek szerint a szalag nyilvános használatáért vagy viseléséért 850-től 2550 hrivnyáig terjedő birság szabható ki. A szabálysértés egy éven belüli megismétlése esetén a birság 2550–5100 hrivnya, vagy 15 nap elzárás.

(zn.ua/Kárpátalja)