Parlament: Juttatás az egészségügyben dolgozóknak

2020. május 13., 09:22 , 1006. szám

Egyebek mellett a Covid–19 koronavírustól megbetegedettek gyógykezelését végző egészségügyi dolgozók kiemelt társadalombiztosításáról döntött a Legfelső Tanács múlt csütörtöki rendkívüli ülésén.

A parlament első napirendi pontként egy olyan intézkedéscsomag elfogadásáról határozott, amely fokozni hivatott a járvány elleni fellépés hatékonyságát. A dokumentum egyebek között lehetővé teszi, hogy az egészségügyi dolgozók a teljes bérüket megkaphassák a karanténban (obszerváció) töltött idő után vagy betegségük idejére. A törvény rendelkezik arról is, hogy az Egészségügyi Minisztériumnak biztosítania kell a koronavírus-teszt kötelező és tömeges elvégzését az érintettek bizonyos kategóriái esetében. Így a teszt kötelezővé válik mindenki számára, aki a jövőben egészségügyi ellátásért folyamodik, vagy betegekkel érintkezett. Ezenkívül kötelezővé tették a rendszeres tesztelést az egészségügyi dolgozók számára és azoknak, akiket bevontak a koronavírus terjedésének megfékezésére irányuló intézkedések végrehajtásába (például a rendőrök és a nemzeti gárda tagjai). A képviselők egyben kötelezték a kormányt, hogy vezessen átlátható nyilvántartást a rendelkezésre álló tesztek, védekezési eszközök mennyiségéről, a beszerzések és a humanitárius segélyek elosztásáról a megyék között.

Szakértők ugyanakkor legalábbis kétségesnek tartják, hogy rendelkezik-e Ukrajna elegendő teszttel ahhoz, hogy valamennyi említett kategória rendszeres szűrését elvégezhessék – derült ki nem sokkal a határozat elfogadása után. Egyes vélemények szerint még a feladathoz szükséges számú képzett egészségügyi dolgozó sem áll rendelkezésre.

A továbbiakban a Legfelső Tanács megszavazta azt a kormányzó Nép Szolgája, valamint az Ellenzéki Platform – Az Életért frakciók és a Bizalom képviselőcsoport által közösen benyújtott törvénytervezetet, melynek értelmében a koronavírustól megbetegedett egészségügyi dolgozók juttatásai a jövőben a harci cselekményekben részt vett személyekével azonos besorolás alá esnének. Ezek szerint a Covid–19 következtében rokkanttá nyilvánított egészségügyi dolgozónak a kormány a létminimum 300-szorosának megfelelő (630,6 ezer hrivnya) összegű kompenzációt folyósítana. Amennyiben a betegség halálos kimenetelűnek bizonyul, az egészségügyi dolgozó családját a létminimum 750-szeresének megfelelő (1,5 millió hrivnya) juttatás illeti meg.

A tanácskozást követően David Arahamija, a Nép Szolgája frakcióvezetője közölte, a parlament következő ülésén tűzi napirendjére a Kolomojszkij-ellenes jogszabályként is emlegetett banktörvény tárgyalását második olvasatban. Ezenkívül a képviselők meghallgatják Jakov Szmolijnak, az Ukrán Nemzeti Bank elnökének jelentését, valamint sor kerül a kormányhoz intézett kérdések órájára.

(hk)