Majd félszáz béranyák szülte gyermek vár egy kijevi hotelben az örökbefogadóira

2020. május 14., 12:00

Negyvenhat béranya szülte csecsemő tartózkodik az egyik kijevi szállodában, miután a határok lezárása miatt szüleik nem tudják elvinni őket – jelentette az Ukrajinszka Pravda egy magánklinika videója nyomán.

A hírportál úgy tudja, a klinika a videót a külföldi, Egyesült Államokbeli, olaszországi, spanyolországi, brit, kínai, franciaországi, német stb. örökbefogadó szülőknek szánta. A videón közlik, hogy a kicsinyekkel minden rendben, bár a felvételen gyermeksírás hallható. Elhangzik, hogy az újszülöttek gyermekorvosok felügyelete alatt állnak, ugyanakkor valamennyien egy helyiségben tartózkodnak.

Az Ukrajinszka Pravda rámutat, hogy a felvétel csupán a weboldal „nemzetközi” változatán jelent meg, az ukrán- és orosznyelvű változatokon nem látható.

Ljudmila Denyiszova, a Legfelső Tanács emberi jogi biztosa a Facebook közösségi oldalon máris jelezte, a szóban forgó információ alátámasztja, hogy a klinika rendszeresen nyújt a béranyasággal kapcsolatos szolgáltatást. Azonnali és komplex reagálást igénylő problémának nevezte a béranyaságot.

Az ombudsman figyelmeztetett, hogy a külföldieknek nyújtott efféle szolgáltatás miatt sérülhetnek a gyermekek jogai. Ezen kívül Ukrajna ilyen helyzetekben nem tudja megvédeni polgárait, figyelmeztetett. Denyiszova egyben a jogszabályok módosítására szólított fel, hogy csak ukránok vehessék igénybe a béranyaságot mint szolgáltatást.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)