Ukrajna kezdeményezi a légi közlekedés újraindítását

2020. május 21., 08:36

A kormány a Külügyminisztérium javaslatára megkezdte a légi közlekedés megnyitásának előkészítését Ukrajna és más országok között – értesült külügyi forrásától a Jevropejszka Pravda.

A forrás szerint Ukrajna nem szándékozik más országok megkeresésére várni, hanem maga kezd tárgyalásokat a koronavírus miatt leállított menetrend szerinti légi közlekedés újraindításáról.

„Kezdeményeznünk kell a légi forgalom megnyitását, többek között az EU országaival is, tekintettel a másik országnak a korlátozások megszüntetéséről hozott döntésére” – jelentette ki a portál forrása rámutatva, akkor van értelme a légi járatok újraindításának, ha a polgároknak „lehetőségük lesz menetrend szerinti repülőjáratokkal beutazni a szóban forgó országba és visszatérni Ukrajnába”.

Az értesülés alapján a döntést jóváhagyták a kormány vezetői, az uniós országokban működő ukrán követségek pedig megkapták a szükséges utasításokat.

„Ugyancsak figyelembe fogjuk venni a járványhelyzetet (a szóban forgó országokban)” – hangsúlyozta a Jevropejszka Pravda forrása.

A tájékoztatásból következően azokkal az uniós országokkal indulhat újra a légi közlekedés, amelyekben szintén helyreáll a forgalom (aminek a közeljövőben minden országban meg kell történnie), illetve azokkal, amelyek engedélyezik az ukrán polgárok beutazását, vagy nem érintettek a járvány által maguk is.

A portál emlékeztet, június 15-ig van érvényben az ukrán és más nem uniós országok polgárainak a schengeni övezetbe való beutazására vonatkozó tilalom (azok kivételével, akik az adott országokban dolgoznak vagy élnek).

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)