Érettségi, felvételi és óvodák

Interjú dr. Orosz Ildikóval

2020. május 27., 12:53 , 1008. szám

A címben olvasható főnevek jelenleg minden kárpátaljai magyar számára vitathatatlanul fontosak. Valószínűleg majdnem mindenki szájából elhangzott már a következő kérdések legalább egyike: „Vajon mi lesz az érettségivel/felvételivel?”, illetve „Mikor nyitnak ki az óvodák?”. Hasonló kérdésekkel kereste fel a TV21 Ungvár stábja és hetilapunk dr. Orosz Ildikót, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) elnökét és megbízott rektorát, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnökét.

„A KMPSZ már az emelt szintű érettségi rendszer megjelenése óta szorgalmazza, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően – ahogy ez működött Ukrajna függetlenségének első évtizedében, a szovjetrendszerben, de még a csehszlovák korszakban is – a magyar tannyelvű oktatási intézményekben az oktatás nyelvéből is érettségizzenek a diákok” – tájékoztatott az elnök asszony. Elmondása szerint ez fontos kritérium, mert a diák ezáltal bizonyítja a megszerzett tudás minőségét.

„Idén a karantén miatt olyan rendeletet adtak ki, amely kimondja, hogy a belső érettségi vizsgák elmaradnak, csak a független központban tett érettségik alapján fogják kiállítani az érettségi bizonyítványt. A KMPSZ viszont ragaszkodik ahhoz, hogy az oktatás nyelvéből is legyen egy érettségi, mert ez hozzájárul az oktatás színvonalának a felméréséhez, másrészt pedig a diákok nagy része szeretne Magyarországon továbbtanulni, ott pedig szükség van a magyar nyelv és irodalom érettségire.

 Alapfeltételünk: engedjék meg, hogy két emelt szintű érettségi között az iskoláknak jogukban álljon megszervezni a magyar nyelv és irodalom vizsgát” – fogalmazott dr. Orosz Ildikó.

Arra a kérdésre, hogy a független tesztelés (ZNO) nemrég kitűzött dátuma milyen hatással lesz a felsőfokú tanintézményekre, a következő választ kaptuk: „Egy hónap csúszást jelent. A főiskola honlapján már olvashatók a tudományos tanácsülésen elfogadott új módosítások a felvételi rendszerrel kapcsolatban. Előreláthatólag augusztus végéig elhúzódik, továbbá az elsősök később fogják megkezdeni a tanévet, mint diáktársaik.”

További információkat a kérdésben a II. RF KMF honlapján olvashatnak, valamint a felvételi bizottság titkára is hamarosan nyilatkozik a kialakult helyzetről.

Az óvodák megnyitásával kapcsolatban dr. Orosz Ildikó egy nemrég megjelent rendeletre hivatkozott, amely olyan egészségügyi előírásokat tartalmaz, amelyek betartását a kialakult gazdasági helyzet miatt az óvodák, pontosabban az intézmények fenntartói nem fogják tudni teljesíteni. Ezért a KMPSZ szeretné felmérni, hogy mely óvodák képesek a rendeletben előírtak megteremtésére és betartására, ami az intézmények újraindítását is jelentené.

Simon Dávid