A munkahelyi balesetben elhunyt munkavállaló családjának támogatásáról

2020. május 30., 09:02 , 1008. szám

„Bátyám munkahelyi balesetben hunyt el, de a családja egyelőre semmilyen támogatást nem kapott. A cég, ahol a testvérem dolgozott, kifizette a háromhavi bérét, az állam még ennyit se adott. Mit mond a törvény, mire jogosult a család?”

– Amennyiben testvére bejelentett munkavállalóként dolgozott, vagyis munkaadója rendesen fizette utána a társadalombiztosítást, vonatkoznak rá az általánosan kötelező állami társadalombiztosítás szabályai. Ezek szerint a munkahelyi baleset áldozatának halála esetén családja a munkaképes személyeknek megállapított létminimum (jelenleg 2102 hrivnya) százszorosának megfelelő egyszeri támogatásra jogosult. Ugyancsak egyszeri segély illet meg minden, az elhunyt által eltartott családtagot, illetve a halálát követő tíz hónapon belül megszületett gyermekét. Ennek a segélynek az összege a munkaképes személyek létminimumának hússzorosa.

Ami az ilyenkor követendő eljárást illeti, első lépésként a miniszteri kabinet által a Munkavédelmi törvény alapján rögzített rendnek megfelelően kivizsgálják a munkahelyi baleset körülményeit. Ezután Ukrajna Társadalombiztosítási Alapja a jogosult személy kérvénye alapján és valamennyi szükséges dokumentum birtokában megvizsgálja a kérdést és dönt a kifizetésről.

hk