Egészségügyi védőeszközöket kapott a Nagyszőlősi Járási Kórház

2020. június 2., 17:19 , 1009. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány segélyakciójának köszönhetően június 2-án a Nagyszőlősi Járási Kórház részesült egészségügyi védőeszközökben. Kedden délután a KMKSZ alelnöke, Barta József közel 173 ezer hrivnya értékben adott át védőfelszereléseket és védőeszközöket a Nagyszőlősi Járási Kórház vezetőjének.

A koronavírus elleni küzdelem lassan a mindennapjaink részévé vált, igaz, hogy a karantént fokozatosan feloldják, ennek ellenére a járványt még nem sikerült megállítani. Ebből adódóan mindennapos a kórházak küzdelme, így bőven elkél a segítség. A Nagyszőlősi Járási Kórház főorvosa egy héttel ezelőtt levélben fordult a KMKSZ vezetőségéhez, amelyben segítséget kért a Covid–19 elleni küzdelemben. A Szövetség egyből reagált a kérésre, és beszerezve a szükséges eszközöket eljuttatta azokat a Nagyszőlősi Járási Kórház számára. Barta József alelnök lapunknak elmondta: „A Nagyszőlősi járás a harmadik helyen áll jelenleg Kárpátalján azon járások között, ahol a legtöbb koronavírusos megbetegedést regisztrálták. A járási kórház levélben fordult hozzánk, amelyben kérte segítségünket, mert ugyan védőeszközökből elég sokat kapnak a megyétől és az egészségügytől is, de nem elég gyorsan. Mi az összegyűjtött adományokból operatívabban tudjuk eljuttatni az eszközöket, azokra a helyekre, ahová szükséges” – mondta az alelnök.

A szállítmány többek között orvosi védőeszközöket, respirátorokat, védőruhákat, fertőtlenítőszereket, kesztyűket tartalmaz. Ukrajnában és Kárpátalján is minden negyedik fertőzött egészségügyi dolgozó – ha ők nincsenek biztonságban, akkor nem tudnak megvédeni bennünket sem. Ezért fontos, hogy elsősorban a kórház dolgozói legyenek védve. Barta József köszönetet mondott mindazoknak, akik a segélyakció mellé álltak, s azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik ezekben a nehéz időkben is bátran helytállnak.  „Szeretnék köszönetet mondani az adományozóknak, akik a kezdeményezésünk mellé álltak, valamint az egészségügyi dolgozóknak, akik egészségüket és néha életüket is kockáztatva védik a mi egészségünket” –  mondta el Barta József.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítványa már közel három hónapja igyekszik segíteni a kárpátaljai egészségügyi intézményeket a koronavírus elleni küzdelemben. Az alapítvány segélyakcióját még márciusban hirdette meg, melyhez civil szervezetek, vállalkozások, helyi és határon túli adakozók is csatlakoztak.

Váradi Enikő