A szükségesnél is több aláírás gyűlt össze az oltásellenes petícióhoz

2020. június 4., 09:56

Összegyűlt a szükséges 25 ezer aláírás a kötelező oltások ellen Volodimir Zelenszkij államfőnek benyújtott elektronikus petícióhoz – jelentette az Elnöki Hivatal sajtószolgálatának tájékoztatása nyomán a zn.ua.

A petíció benyújtói úgy fogalmaznak, a kötelező vakcináció törvénytelen, mivel a hatályos jogszabályok előírják a páciens hozzájárulását bármilyen egészségügyi beavatkozás esetén.

„Mint az Alkotmány védelmezőjéhez fordulunk önhöz, hogy ne engedje megsérteni az ország Alaptörvényének 28. cikkelyét és biztosítsa minden ember és állampolgár méltóságának és sérthetetlenségének tiszteletben tartását. A hatályos jogszabályok kizárólag a betegek beleegyezését írják elő bármilyen orvosi beavatkozáshoz!” – olvasható a petícióban.

A tájékoztatás értelmében Zelenszkij elnök meg fogja vizsgálni a kötelező oltás megszüntetésének lehetőségét Ukrajnában.

Korábban jelentették, hogy az Egészségügyi Minisztérium frissítette az oltási naptárt és az ellenjavallatok listáját. Most a lista nagyobb szabadságot biztosít az alapellátásban dolgozó orvosoknak annak eldöntésében, hogy beadható-e egy adott oltás vagy sem.

(zn.ua/Kárpátalja)