Újra itt a járvány. Vagy el sem ment?

2020. június 10., 12:52 , 1010. szám

Egy hete még arról szóltak a jelentések, hogy rohamosan csökken a fertőzöttek száma, és egyesek máris azt számolgatták, hogy mikor következik el az a nap, amikor egyetlen új esetet sem jelentenek majd az országban. Ám a karanténintézkedések feloldásával a koronavírussal fertőzöttek száma ismét nőni kezdett.

Mint ismeretes, az ország járványügyi szempontból kedvezőbb helyzetben lévő régióiban július 5-től ismét fogadhatnak vendégeket az éttermek, a templomokban tarthatnak istentiszteleteket, kinyitottak a tornatermek, és megindult a belföldi légi közlekedés. A június 9-i helyzet szerint azonban nyolc megye – köztük Kárpátalja – és Kijev városa sem felelt meg azoknak az egészségügyi kritériumoknak, amelyek lehetővé teszik a korlátozások második szakaszának bevezetését. A hivatalnokok máris azzal rémisztgetik a lakosságot, hogy amennyiben nem javul a helyzet, rövidesen ismét szigorításokra kerülhet sor, visszatérhet az egész ország által meggyűlölt „házi fogság”.

A szakértők szerint az esetszám növekedése várható volt, hiszen ismét elérhetőekké váltak azok a helyek és intézmények, ahol és amelyekben nagy számú ember gyűlhet össze, mint például a bevásárlóközpontok, az óvodák vagy a tömegközlekedési eszközök. Sokkal nagyobb baj azonban, hogy a lakosság nem tartja be az alapvető biztonsági előírásokat sem. Alig néhányan viselnek maszkot, senki nem figyel az emberek közötti másfél méteres távolság megtartására. A következmények félreérthetetlenül kiolvashatók a fertőzési adatokból.

Különösen Nyugat-Ukrajnában súlyos a helyzet. A betegek számának gyors növekedése miatt szombaton Lemberg (Lviv) megyébe utazott Denisz Smihal miniszterelnök. A megye néhány napon belül a harmadik helyre került az országban a fertőzöttségi szintet tekintve. De nemcsak a betegek száma nőtt a régióban, hanem a halálozásoké is. Az elmúlt héten 19 halálesetet jelentettek Lemberg megyéből, az esetek többségében az elhunytak valamilyen krónikus betegségben is szenvedtek.

A szakembereket nem lepi meg, hogy Nyugat-Ukrajnában makacsul kitart a járvány. Mint rámutatnak, kezdettől itt volt a legmagasabb a fertőzöttek száma a külföldről tömegesen hazatérő vendégmunkások miatt, akik a kórt is magukkal hurcolták Európából. Emellett még mindig kevés embert tesztelnek. Tesztelés nélkül viszont a fertőzöttek többsége nem is tudja magáról, hogy beteg és tovább fertőz. A járvány újbóli terjedését segíti, hogy bizonyos esetekben, így Lemberg megyében is, idő előtt lazítottak a korlátozó intézkedéseken, miközben a lakosság már szinte egyáltalán nem tartja be az epidemiológiai előírásokat.

Kiemelt hír volt, hogy Lembergben június 9-től leállt az egyik kerületi bíróság, miután megbetegedett egy bíró, s ezért az egész hivatalt fertőtleníteni kellett. Néhányan most attól tartanak, hasonló sorsra juthat a többi hivatal is, összeomlik a közigazgatás.

Csernyivci megyében, amely hetek óta az ország legfertőzöttebb régiójának számít, szintén az jelenti a legnagyobb gondot, hogy az emberek hovatovább könnyelműekké válnak. A lakosság érzékelhetően belefáradt már a járvány állandó emlegetésébe, a bezártságba, egyre többeket látni az utcán maszk nélkül. Ugyanakkor a betegek száma nem csökken, a kórházakban is sokan vannak, és a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy sok a beteg az egészségügyi dolgozók között is. A strana.ua helyszíni beszámolója szerint az egészségügyi dolgozók gyakori megbetegedésének egyik oka, hogy továbbra sem rendelkeznek megfelelő védőeszközökkel. Például a közönséges maszkok nem védik meg a betegekkel közeli kontaktusba kerülő orvosokat. Ennek a védtelenségnek tudható be a portál szerint az is, hogy néhány egészségügyi dolgozó még a járvány kezdetén felmondott. A kormány által bevezetett bérpótlék sem ösztönöz senkit kitartásra, hiszen a fiatal (öt évnél rövidebb szolgálati idővel rendelkező) orvosok és ápolónők a gyakran 24 órás munkáért is legfeljebb 10 ezer hrivnyát vihetnek haza – mutat rá a strana.ua. Érthető, ha valaki úgy érzi, ez nem éri meg a kockázatot, hogy megfertőződjék és megfertőzze a családját is. Ugyancsak a portál beszámolójából tudjuk, hogy az egyik Csernyivci megyei települési önkormányzat néhány ezer hrivnya pótlékot helyezett kilátásba orvosainak, ám csak abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy munka közben, a betegektől fertőződtek meg. Ismerjük el, ez az elvárás nemcsak képtelenség, hanem mérhetetlenül cinikus is. A megyében egyedül az ad okot némi optimizmusra, hogy sikerült elkerülni az „olasz forgatókönyvet” – hallani itt is, ott is, ám ez aligha vigasztalja a fertőzötteket.

Egyre többen mondogatják, hogy a járvány második hulláma, amelyet Európa őszre vár, Ukrajnában már a nyáron bekövetkezhet. Mindenesetre vidéken mind több vezető látja be, hogy nincs más kiút, mint a korlátozó intézkedések (vagy legalábbis egy részük) újbóli bevezetése. Így például Kijevben idejekorán lemondtak az óvodák, éttermek, kávézók e hétre tervezett megnyitásáról, Szlovjanszkban pedig a városi tanács elhatározta, hogy a hétvégére teljesen leállítják a tömegközlekedést, s a munkanapokon is csak az engedéllyel rendelkezők utazhatnak.

A kockázatokat láthatóan a fővárosban is felmérték. Volodimir Zelenszkij elnök egy hétfői tanácskozáson személyesen szólította fel népét a maszkviselésre és a „társadalmi távolság” betartására. Szavai hitelességéből ugyanakkor sokat levon, hogy múlt héten „tetten érték” a fotósok, amint kollégáival maszk nélkül kávézgattak nyilvános helyen.

(zzz)