Kuleba: Nem módosítják az oktatási törvényt a magyarok miatt

2020. június 12., 10:37

Nem fognak változtatni Az oktatásról szóló törvényen a magyar partnerek kérésére – biztosított az 1+1 tévécsatorna Jog a hatalomra című műsorában Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, akit az Ukrajinszka Pravda idéz.

„Elutasítjuk magyar partnereink bármilyen igényét Az oktatásról szóló törvény további módosításával kapcsolatban. Nem változtatjuk meg az oktatási törvényben lefektetett alapelveket, hogy valaki kedvére tegyünk. Hazánkban egyetlen államnyelv van” – jelentette ki a tárcavezető.

Kuleba egyben arról biztosított, hogy magyarországi látogatásának célja a két ország közötti kapcsolatok helyreállítása, valamint a Magyarország által blokkolt NATO–Ukrajna Bizottság üléseinek feloldása volt.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, korábban ukrán nemzeti beállítottságú újságírók és külpolitikai szakértők is azt javasolták a kormánynak, hogy az oktatási törvény módosítása nélkül igyekezzék kompromisszumra jutni Magyarországgal.

A zn.ua szerint Dmitro Kuleba a műsorban jelezte, jelenleg nincs napirenden semmilyen Ukrajnán belüli nemzeti autonómia kérdése, a kárpátaljai Beregszászi járás pedig nem volt semmilyen megállapodás tárgya.

„Jelenleg egy olyan konkrét helyzettel van dolgunk, amikor ránk akarják kényszeríteni ezt a diskurzust: beszéljünk a magyar szeparatizmusról. Szeretnék most minden ukránhoz, bármilyen etnikai származású ukránhoz fordulni: az ukrán állam sem a magyar kisebbség képviselőit, sem a román, a lengyel vagy bármely más kisebbség képviselőit nem tartja szeparatistának. Egyek vagyunk önökkel, hazánk Ukrajna” – hangsúlyozta a tisztviselő hozzátéve, hogy „nem kell egymás ellen uszítani bennünket”.

(pravda.com.ua/zn.ua/Kárpátalja)