Vizsgálják a Szolyvai Emlékparkban történt rongálás körülményeit

2020. június 16., 18:41 , 1011. szám

Argyelán György, a Szolyvai Emlékpark gondnoka pénteken, a karbantartási munkák végzése közben fedezte fel, hogy sérült az emlékpark siratófalának hátsó felületén elhelyezett szabadtéri kiállítás anyaga.

A rendőrség tájékoztatása szerint az interneten megjelent hírek alapján szereztek tudomást a történtekről, ami után azonnal a helyszínre küldtek egy nyomozócsoportot.

– Még tart a vizsgálat, egyelőre nem beszélhetünk bűncselekményről. Ha kiderül, hogy vandalizmusról van szó, akkor a rendőrség mindent meg fog tenni az elkövetők kézre kerítése érdekében. Egyelőre azonban még az is elképzelhető, hogy a viharos időjárás okozta a kárt… – nyilatkozta a TV21 Ungvár munkatársainak Hanna Dan, a Kárpátaljai Megyei Rend­őrkapitányság sajtószóvivője.

A Szolyvai Emlékpark öt évvel ezelőtt esett át teljes felújításon. Akkor hoztak létre egy szabadtéri kiállítást is, amelyet a siratófal hátoldalán helyeztek el. A 14 nagyméretű molinón a szovjetek által elkövetett szörnyűségeket ismertették három nyelven: magyarul, ukránul és németül.

A Szolyvai Emlékparkban történtekről az ukrán külügyminiszter is kifejtette véleményét közösségi oldalán. Dmitro Kuleba a kárpátaljai helyzet destabilizálására irányuló kísérletnek minősítette a Szolyvai Emlékparkban történteket, és bejelentette, hogy folyik az ügy hatósági kivizsgálása – adta hírül hétfőn az Interfax Ukrajina hírügynökség a tárcavezető Facebook-bejegyzésére hivatkozva.

Kuleba szomorúnak nevezte a hétvégi hírt az „ukrán magyarok” számára fontos helyen, a Szolyvai Emlékpark siratófalánál történt vandál cselekedetről. „Ez a vandál tett provokáció, amely a kárpátaljai helyzet destabilizálására irányul, valaki meg akar zavarni minket a Magyarországgal fennálló vitánk rendezésében” – írta.

Az ukrán diplomácia vezetője meggyőződését fejezte ki, hogy a vétkeseket mindenképpen megtalálják, ahogy az „Ungvári Magyar Ház” (KMKSZ-székház) felgyújtói esetében történt. „Minden szóbeli és fizikai provokáció ellenére hiszem, hogy Ukrajna és Magyarország képes lesz kölcsönösen elfogadható megoldást találni a vitás kérdések rendezésére anélkül, hogy a felek valamelyike átlépné a vörös vonalakat” – hangsúlyozta.

Kuleba megjegyezte: az „ukrán magyarok” – a más nemzetiségi kisebbségekhez tartozókhoz hasonlóan – fontos és elválaszthatatlan részei az ukrán társadalomnak. „Megértem, hogy nem kevésbé fontosak Magyarország számára” – fogalmazott. Úgy vélte, megengedhetetlen, hogy provokációkkal ismét felerősítsék „a magyarellenes hangulat témáját Ukrajnában és feszültséget szítsanak az ukrán–magyar kapcsolatokban”.

(vb/interfax.com.ua/karpat.in.ua/I.A./TV21 Ungvár)