Véleményt mondtak az ukránok Zelenszkij első elnöki évéről

2020. június 29., 08:38

Az ukránok 37%-a „jó”-nak, vagy „nagyon jó”-nak minősítette Volodimir Zelenszkij elnök első hivatali évét, további 34%-uk pedig úgy véli, hogy az államfő nem teljesített rosszul, de nem is jól – derül ki a Razumkov Központ április 24–29. között készült felméréséből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

A megkérdezettek 28%-a szerint ugyanakkor Zelenszkij teljesítménye „eléggé rossz” vagy „nagyon rossz” volt.

Az elnök megítélése szempontjából meglehetősen fontos, hogy a polgárok miként vélekednek arról, vajon elsősorban az össznemzeti érdekeket védelmezi-e, avagy a sajátjait. Áprilisban azok aránya, akik szerint az elnök az össznemzeti érdekek védelmezője, 50%-ot tett ki, míg 33% szerint a saját, illetve politikai holdudvara érdekei kerülnek előtérbe.

A válaszadók 38%-a úgy gondolta, hogy a jelenlegi hatalom jobb az előzőnél, míg 39% azon a véleményen volt, hogy a mostani kormányzat lényegében semmiben nem különbözik az előzőtől, 16% szerint pedig egyenesen rosszabb, mint a korábbi.

A megkérdezettek 63%-a szerint a hatalom igyekszik javítani az ukrajnai helyzeten, de egyelőre nem boldogul a feladattal, 25%-uk véli úgy, hogy a kormányzat csak „imitálja az erőfeszítéseket”, s csupán 9% szerint jártak sikerrel a hatalom intézkedései.

Ami Zelenszkij választási ígéreteit illeti, a megkérdezettek többsége jelezte, hogy azokból semmi nem teljesült. Így 71,5% szerint nem teljesült az elnöknek az az ígérete, hogy megszünteti az oligarchák befolyását a politikára, ezenkívül nem sikerült új munkahelyeket létrehozni (70%), békét teremteni Kelet-Ukrajnában (63%), leküzdeni a korrupciót (62%), megvalósítani a valódi néphatalmat (62%), csökkenteni a közüzemi szolgáltatások díjait (56%), kifehéríteni a gazdaságot, legalizálni a béreket (54%), emelni a nyugdíjakat (53%), biztosítani a kórházak és iskolák finanszírozását és ellátásukat korszerű berendezésekkel (50%), emelni a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók bérét (47%), megakadályozni, hogy sérüljenek a gazdasági szereplők jogai a bűnüldöző szervek által (46%).

Csupán a válaszadók 3,5%-a hiszi még, hogy Zelenszkij teljes egészében végrehajtja választási ígéreteit, 33%-uk úgy vélte, hogy teljesíti ígéretei nagyobb hányadát, 31% szerint az ígéretek kisebb hányadát teljesíti, végül 25% azon a véleményen volt, hogy gyakorlatilag nem fogja teljesíteni, amit megígért.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)