Ukrajna számára még legalább két hétig nem nyílnak meg az EU határai

2020. július 17., 20:03

Az Európai Tanács (ET) frissítette azon „biztonságos” harmadik országok listáját, amelyek polgárainak a kedvező járványügyi helyzetük miatt megengedett a belépés az Európai Unióba – írja a Jevropejszka Pravda az ET weboldala nyomán.

A július 16-i határozat nyomán az EU tagországainak meg kell kezdeniük az utazási korlátozások feloldását az Unió külső határain a következő harmadik országok vonatkozásában: Algéria, Ausztrália, Kanada, Grúzia, Japán, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia, Uruguay és Kína. Az utóbbi esetében akkor, ha a korlátozás feloldása kölcsönös lesz.

Az EU így egyetlen új „biztonságos” országgal sem bővítette a listát. Ugyanakkor kikerült a jegyzékből Szerbia és Montenegró, amelyek lakói számára július 1–15. között még engedélyezett volt a beutazás.

Brüsszelben közölték, hogy kéthetente szándékoznak felülvizsgálni a listát, amely a járványhelyzet alakulásának függvényében változhat.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, hogy némelyik uniós ország, amely kezdetben megnyitotta határait a listán szereplő országok polgárai előtt, utóbb felülvizsgálta ezt a döntését Szerbia vonatkozásában, Belgium pedig eleve úgy határozott, hogy egyelőre nem nyitja meg a határait az EU által biztonságosnak tartott országok előtt. Az ukrán polgárok számára – néhány kivételes esettől eltekintve – változatlanul zárva maradnak az EU határai.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)