Koronavírus: Makacs fertőzés, felcsillanó remény, lezárt határok

2020. július 22., 20:07 , 1016. szám

Makacsul tartja magát a koronavírus-járvány Ukrajnában, az új megbetegedések száma sehogyan sem akar napi 600 alá esni.

Lehangoló számok

Kedden a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma elérte a 60 ezret, azoké pedig, akik belehaltak a fertőzés szövődményeibe, meghaladta az 1500-at. Időközben több mint 32 ezren meggyógyultak, kedden számuk 760-nal gyarapodott, vagyis a gyógyultak napi adata végre felülmúlta az új betegekét. Ezzel az aktív betegek száma is csökkent valamelyest, de még mindig meghaladja a 26 ezret.

Ugyancsak a keddi adatok szerint Kárpátalján 78 új beteg esetében erősítette meg a fertőzést a PCR-teszt. A járvány kezdete óta 4518-an fertőződtek meg, s 160-an haltak bele a kórba. Az elmúlt napokban a hatóságok valamelyest enyhítettek a karanténintézkedések szigorán. A megyei állami adminisztráció weboldalán megjelent tájékoztatás értelmében a kárpátaljai technogén-ökológiai és rendkívüli helyzetekért felelős bizottság engedélyezte, hogy a közétkeztetési intézmények zárt helyiségben is fogadhassanak vendégeket. Emellett az éttermek és kávézók mostantól egy órával tovább, kijevi idő szerint 23.00 óráig tarthatnak nyitva.

Ugyanakkor a hatóságok megtiltották a piacok működését a Técsői járásban. Ezenkívül Kárpátalján változatlanul érvényes a tömegközlekedés korlátozása a szabad- és ünnepnapokon, továbbra sem közlekednek a megyék közötti menetrend szerinti autóbuszjáratok, s zárva maradtak az óvodák.

Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint az ország nyolc régiója nem áll készen a karanténintézkedések enyhítésére, miután nem felel meg a tárca által támasztott követelményeknek. A főváros, valamint Vinnicja, Voliny, Ivano-Frankivszk, Lemberg (Lviv), Odessza, Harkiv és Csernyihiv megyék társaságában Kárpátalját is a járvány szempontjából problémás megyék között találjuk. Bizakodásra adhat azonban okot, hogy a keddi helyzet szerint Kárpátalján valamelyest csökkent az új, igazolt esetek számának növekedése heti összevetésben. Egyedül a kórházi ágyak leterheltségének mutatója terén (72,41%) nem tudjuk teljesíteni az Egészségügyi Minisztérium elvárásait, olyannyira nem, hogy ebben a vonatkozásban változatlanul utolsók vagyunk az országban.

Új rendszer születik

Eközben Kijevben a karantén „folytatását” tervezik. Várhatóan legfeljebb egy hónappal hosszabbítják meg a korlátozó intézkedések hatályát, miután egy minapi tanácskozáson Volodimir Zelenszkij elnök mértéktartásra intette e tekintetben az illetékeseket, mondván mindenki belefáradt már a karanténba. Sajtóértesülések szerint a kormány még ezen a héten dönthet a továbbiakról, és augusztus 31-ig hosszabbíthatja meg a karantént.

Közben Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy változtatnak a karantén besorolási rendszerén. Ezek szerint egyértelmű kritériumok alapján zöld, sárga, narancs és piros kategóriákba sorolnák a régiókat. Arról nem szólnak a híradások, miért döntött a kormányzat a jelenlegi rendszer átalakításáról, illetve mennyiben segíthet a színek szerinti besorolás a járvány elleni küzdelemben. Sztepanov egyébként egy hétfői sajtótájékoztatón jelezte, az aznapi adat szerinti 59 493 fertőzött és beteg közül 4204 gyermek és 7985 egészségügyi dolgozó.

Fény az alagút végén?

Minap Viktor Ljasko országos közegészségügyi főorvos az Ukrajina 24 tévécsatornán Szavik Suszter szólás szabadsága című műsorában kifejtette, hogy a hideg beköszöntével, 2020 novemberében és 2021 februárjában lehet számítani a koronavírus újabb hullámaira. Szerinte ez az influenzás időszakkal van összefüggésben. A rossz híreket halmozó Ljasko közölte azt is, hogy a vírus elleni oltóanyag tömeges megjelenése Ukrajnában legkorábban 2021 tavaszán várható.

Ugyanakkor a strana.ua a Pul №3 Telegram-csatorna alapján arról számolt be, hogy Oroszországban bejelentették az önkénteseken végzett klinikai vizsgálatok sikeres befejezését és a koronavírus elleni oltás létrehozását. Ruszlan Calikov orosz védelmi miniszterhelyettes közölte, az új készítmény kipróbálásában részt vett minden önkéntesnél kialakult a koronavírussal szembeni immunitás. „Így az új koronavírus-fertőzés elleni első orosz oltás készen áll” – jelentette ki.

Ugyanakkor más forrásból egyelőre nem erősítették meg a hírt.

Zárva maradnak a határok

Ami a nyári utazási lehetőségeket illeti, a helyzet nem sokat változott az elmúlt napokban, bár néhány ország ismét megnyitotta határait az ukránok előtt. Így újra fogad turistákat Albánia, és Oroszországot is felkereshetik immár külföldiek, ahol friss, legfeljebb 72 órás negatív PCR-tesztet kérnek tőlük belépéskor.

Ezzel párhuzamosan Ukrajnában a kormány változtatott a mutatón, melynek alapján az országokat az enyhén fertőzöttek, azaz a zöldek, vagy az erősen fertőzöttek, a vörösek közé sorolják. Így mostantól a korábbi 100 ezer lakosra számított 40 helyett 55 aktív betegig számítanak az országok enyhén fertőzötteknek. Ezzel egy csapásra kilenccel nőtt a zöld országok száma, vagyis azoké, amelyekből hazatérve az ukrán polgároknak nem kell kéthetes önkéntes karanténba vonulniuk. Ezek az országok Albánia, Bulgária, Románia, Egyiptom, Guinea-Bissau, Szerbia, Banglades, Csehország, Suriname és Martinique. Az Egészségügyi Minisztériumban a döntést azzal indokolták, hogy időközben Ukrajnában 100 ezer lakosra számítva 62 fölé nőtt az aktív betegek száma a korábbi negyvenegynéhányról.

Az Európai Unió országai továbbra sem fogadnak Ukrajnából érkezőket – kivételes esetektől eltekintve. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter az RBK – Ukrajinának adott minapi interjújában kijelentette, Európa határai akkor fognak megnyílni Ukrajna számára, ha az új koronavírusos esetek száma 14 napon át nem haladja meg a 460–480-at.

(zzz)