Jövőre változhat a ZNO ukránból és matematikából

2020. augusztus 16., 09:33

Jövőre megjelenhet az önálló (azaz irodalom nélküli) ukrán nyelv teszt a külső független értékelés vizsgatárgyai között, s változások képzelhetők el a matematikatesztet illetően is – jelentette a zn.ua Valerij Bojkóra, az Ukrán Oktatásminőség-értékelési Központ megbízott igazgatójára való hivatkozással.

A tervek szerint a természettudományi szakokra való jelentkezéshez a jelenlegi ukrán nyelv és irodalom helyett jövőre ukrán nyelv tesztet követelhetnek meg. A humán szakokra készülők esetében a tesztben meghagynák a feladatokat irodalomból.

Ez egyben azt is jelentheti, hogy a 2021. évi felvételi eljárásban érvénytelennek bizonyulhat az idén ukrán nyelvből és irodalomból szerzett szertifikát, mivel változni fog a vizsga lebonyolítási rendje. Elképzelhető azonban, hogy úgy döntenek az illetékesek, a természettudományi és matematika szakokra jelentkezők egyaránt jelentkezhetnek a 2021-ben ukrán nyelvből szerzett szertifikáttal és a 2017–2020-ban kiadott ukrán nyelv és irodalom szertifikáttal – idézi Bojkót a zn.ua.

Ami a matematikatesztet illeti, annyi változhat, hogy az állami összegző attesztáció feladatai eltérőek lehetnek a humán tárgyakat és a matematikát elmélyülten oktató osztályok végzősei számára – jelezte a megbízott igazgató.

(zn.ua/Kárpátalja)