Egészségügyi miniszter: lényegesen csökkent a fertőzött egészségügyi dolgozók száma

2020. augusztus 17., 12:09

Ukrajnában lényegesen csökken a koronavírus által megfertőződött egészségügyi dolgozók száma – jelentette ki Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter, akit az UNIAN hírügynökség idéz.

„Folytatjuk kórházaink telítését egyéni védőeszközökkel, mert számunkra nagyon fontos, hogy egészségesek legyenek az egészségügyi dolgozóink. Láthatják, hogy az egészségügyi dolgozók aránya a betegek között lényegesen csökken, és mára elmondhatjuk, hogy összesen a betegek 5-6%-át teszik ki. Arányuk tovább csökken, már most az európai szint határán vagyunk e mutató tekintetében” – jelezte Sztepanov augusztus 16-i sajtótájékoztatóján.

A miniszter beszélt arról is, hogy a világjárvány alatt jelentősen növelték a lélegeztetőkészülékek számát. A koronavírusos betegek fogadására kijelölt kórházakban közel 3,7 ezer ilyen készülék van.

Sztepanov elmondása szerint ősztől, az influenzás és légzőszervi megbetegedések idényének kezdetével számítottak a koronavírusos betegek számának növekedésére, ez azonban már augusztusban bekövetkezett. Éppen ezért utasították a megyei állami adminisztrációk vezetőit, hogy mielőbb növeljék azoknak a kórházi ágyaknak a számát, amelyeknél megoldott a betegek oxigénellátása.

Közölte azt is, hogy jelentősen, a járvány kezdete óta a százszorosára növelték az elvégzett tesztek számát, mivel ez a Covid–19 kimutatásának meghatározó módszere.

(unian.ua/Kárpátalja)